Internacional 04/08/2016

Qui mana a Boko Haram?

L'Estat Islàmic nomena un nou líder i 24 hores després el vell cap s'autoreivindica

Marta Rodríguez
2 min
Al-Barnawi, en la imatge en què es presenta com a nou líder de Boko Haram.

BarcelonaQui porta les regnes de Boko Haram, el grup terrorista més mortífer del món que aterra la regió del llac del Txad? Pateix una escissió? La pregunta no té fàcil resposta perquè ara per ara hi ha dos homes que es proclamen líder de l'organització i els analistes militars creuen que aquesta bicefàlia pot ser una mostra que els jihadistes nigerians intenten reinventar-se per tal d'ajustar-se a la pèrdua de control de territori.

Desastre sanitària al nord-est de Nigèria

Ahir dimecres, l'Estat Islàmic anunciava en la seva revista interna 'Naba' el nomenament d'Abu Musab al-Barnawi com a nou "governador de la província occidental de l'Àfrica". Poc se sap de la biografia d'Al-Barnawi. De fet no hi ha cap imatge del seu rostre, i, segons el grup de monitoratge de terrorisme SITE, el primer cop que se'l va identificar va ser en un vídeo del gener del 2015 en què es va presentar com a portaveu de la secta nigeriana, que al març d'aquell any va jurar lleialtat als de Abu Bakr al-Bagdadi i que ha rebutjat el nom de Boko Haram per nomenar-se l'Estat Islàmic de l'Àfrica Occidental.

A l'entrevista de 'Naba', segons la BBC, no hi havia cap referència a Abu bakr Shekau, el controvertit i de vegades estrambòtic líder de Boko Haram des del 2009 que feia un any que no es deixava veure, fet que havia alimentat la seva mort o que havia estat apartat. Aquest dijous, no obstant, el mateix Shekau ha reaparegut en un vídeo per reivindicar-se encara com el cap dels que, en llengua hausa, proclamen que "l'educació occidental és un pecat".

Segons SITE, Al-Barnawi anima els seus milicians a atacar cristians i esglésies i a aturar , per contra, els atemptats contra mesquites i mercats suïcides. En el vídeo de 10 minuts, el nou líder també insta a "apoderar-se de nou territori", en un moment que estan perdent posicions davant de l'ofensiva militar dels països de la regió, que també han rebut l'impacte de la violència jihadista. Segons l'ONU, Boko Haram ha obligat a fugir de casa més de 2,6 milions de persones de la regió al voltant del llac Txad i ha provocat més de 20.000 morts, segons algunes fonts.

Al missatge d'audio fet públic avui, Shekau, en àrab i hausa, denuncia el "cop d'estat" d'Al-Barnawi, tot i que assegura que ell continua sent el líder de la secta que pretén instaurar la llei islàmica al nord-oest de Nigèria. Tot i que es distancia el grup nigerià del paraigües de l'Estat Islàmic encara es refereix a Al Bagdadi com el califa.

stats