Àsia

El president de Sri Lanka accepta dimitir acorralat per les protestes

La crisi econòmica ha desencadenat una onada de malestar popular contra Gotabaya Rajapaksa

ARA
3 min
Manifestants a la seu del palau presidencial de Colombo.

BarcelonaNi l'exèrcit ni la policia han pogut fer res per aturar-ho. Milers de manifestants han irromput aquest dissabte a la residència oficial de president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, que, acorralat ha hagut de dimitir. En un missatge de matinada a través del portaveu parlamentari ha dit que deixarà el poder el 13 de juliol "per acceptar una transició pacífica del poder". Ha estat una victòria històrica per a centenars de milers de manifestants que fa mesos que surten als carrers i que avui també han incendiat la residència del primer ministre. El país-illa del sud de l'Índia pateix la pitjor crisi econòmica des de la seva independència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rajapaksa havia sortit divendres de la residència com a mesura de seguretat per la manifestació convocada aquest cap de setmana, i a hores d'ara no se sap on és. El primer ministre, Ranil Wickremesinghe, s'ha reunit amb tots els partits, i l'oposició ha exigit la dimissió del president. El primer ministre ha ofert la seva dimissió, però en absència del president no ha quedat confirmada. Els manifestants també han assaltat la seu del ministeri de Finances. Ja entrada la nit, els xocs s'han intensificat al votant de la residència del primer ministre, on s'ha calat foc.

Després de la manifestació, en què la policia i l'exèrcit han disparat gasos lacrimògens i trets a l'aire i hi ha hagut almenys 39 ferits, la multitud ha pogut entrar al Palau Presidencial, un edifici colonial de parets blanques. A través de les xarxes socials els manifestants han difós vídeos de l'interior: alguns es banyen a la luxosa piscina, d'altres seuen als sofàs i d'altres mengen a la cuina.

Col·lapse econòmic

L'illa de l'oceà Índic, de 22 milions d'habitants, s'enfronta a una gravíssima escassetat de divises, que ha limitat les importacions essencials de combustible, aliments i medicaments, i l'ha submergit en la pitjor crisi econòmica des de la independència, el 1948. La inflació, del 54,6% al juny i que s'espera que arribi al 70% en els propers mesos, ha posat la població contra les cordes.

La inestabilitat política podria soscavar les converses de Sri Lanka amb el Fons Monetari Internacional, a qui Colombo ha demanat un rescat de 3.000 milions de dòlars, a més de la reestructuració del deute. La crisi arriba després que la pandèmia destrossés la seva economia, basada en el turisme i les remeses enviades pels emigrants. El fort endeutament, l'augment dels preus del petroli i la prohibició de la importació de fertilitzants químics han devastat l'altre sector clau, l'agricultura.

Fa mesos que hi ha protestes pacífiques que reclamen la dimissió de Rajapaksa. Malgrat la greu escassetat de combustible, que ha aturat els serveis de transport, els manifestants han pujat massivament a autobusos, trens i camions des de diverses parts del país per arribar a Colombo per a la manifestació.

El descontentament ha empitjorat les últimes setmanes a mesura que el país ha hagut de deixar d'importar combustible, cosa que ha forçat el tancament de les escoles i el racionament de gasolina i gasoil per als serveis essencials. Un assistent a la manifestació, Sampath Perera, un pescador de 37 anys que va agafar un autobús atapeït des de la ciutat costanera de Negombo, a 45 km al nord de Colombo, per unir-se a la protesta, ha explicat a Reuters els motius de les protestes: "Li hem dit a Gota Rajapaksa una vegada i una altra que torni a casa, però encara s'aferra al poder. No pararem fins que ens escolti".

stats