Manuel Valls queda eliminat a la primera volta de les legislatives franceses

L'ex primer ministre era el candidat de Macron a la circumscripció dels francesos d'Espanya i d'Andorra

2 min
Manuel Valls en una foto d'arxiu a Madrid

ParísNou revés polític per a Manuel Valls. L'ex primer ministre de França, també exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, ha quedat eliminat a la primera volta de les eleccions legislatives franceses i no serà diputat. Valls era el candidat del president de França, Emmanuel Macron, a la circumscripció dels francesos residents a Espanya, Andorra, Portugal i Mònaco. Segons els resultats publicats aquest diumenge al vespre, Valls només ha obtingut la tercera posició, amb el 15,8% dels vots, un resultat que el deixa fora –per sorpresa– de la segona volta dels comicis i evita que compleixi el seu objectiu de tornar a la política francesa com a diputat a l'Assemblea Nacional. França celebra la primera volta de les legislatives el diumenge 12 de juny, però a les circumscripcions de l'estranger s'ha votat per avançat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El més votat en aquesta circumscripció ha sigut Renaud Le Berre, el candidat de la unió dels partits d'esquerra Nupes, liderada per l'insubmís Jean-Luc Mélenchon, amb el 27,2% dels vots, seguit de Stéphane Vojetta (25,4%), candidat macronista que s'havia presentat per lliure després que el seu partit, La República en Marxa, l'hagués apartat per fer lloc a Valls. De fet, Macron havia assignat a l'exprimer ministre d'Hollande una circumscripció que, sobre el paper, era fàcil, on Valls tenia gairebé assegurada l'elecció. Però segurament el president no comptava que Vojetta, fins ara diputat, no acceptaria que se'l deixés de costat i es presentaria per lliure als comicis.

A la segona volta s'enfrontaran Le Berre i Vojetta i només el més votat serà diputat a la nova legislatura en la qual Macron aspira a tornar a aconseguir la majoria a l'Assemblea. "Em sembla que amb Valls podem arribar a perdre aquestes eleccions, i això no ho puc acceptar. Jo soc el candidat natural i molta gent es rebel·la contra una decisió que sembla imposada des de París", advertia Vojetta a l'ARA abans de la primera volta.

Derrota de Valls i de Macron

Després de fer-se pública la seva derrota aquest diumenge, Valls ha publicat una sèrie de tuits i posteriorment ha esborrat el seu compte de Twitter. Abans d'eliminar-lo, l'ex primer ministre no ha demanat directament el vot per a Vojetta a la segona volta, però ha fet una crida a no votar el candidat de l'esquerra.

Per a Manuel Valls, la seva eliminació és una nova desfeta i deixa en l'aire el seu futur polític. Macron li havia tornat a obrir la porta de la política francesa després del seu fracàs a l'Ajuntament de Barcelona, però les coses, de nou, no li han sortit bé. "Em toca, lúcidament, treure'n les conseqüències. La vida és prou bonica per girar full tranquil·lament", ha piulat Valls. La derrota, però, també és per al president de França. L'eliminació del seu candidat demostra que el 19 de juny poden haver-hi sorpreses.

stats