Internacional 10/01/2018

Interroguen l’activista que evitava el naufragi de pasteres

Un jutge del Marroc obre la causa a petició de la policia espanyola

Sònia Sánchez
3 min
Helena Maleno Garzón, en una fotografia d’arxiu.

BarcelonaL’activista andalusa Helena Maleno va afrontar ahir dues hores d’interrogatori en un jutjat de Tànger, al Marroc, acusada d’un delicte de “tràfic de persones” per haver ajudat en el rescat d’immigrants que intentaven travessar l’Estret en pastera. El jutge marroqui que porta el cas li va demanar que presenti més documentació i torni al jutjat el 31 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’activista, que viu al Marroc i treballa a l’ONG Caminando Fronteres, té una causa oberta al Marroc arran d’un informe de la policia espanyola que l’acusa d’ajudar les xarxes de tràfic de persones per haver fet trucades a Salvament Marítim alertant de la presència de pasteres al mar. Una acusació que li podria costar fins i tot una cadena perpètua en una presó marroquina.

“El jutge s’ha sorprès perquè hem presentat documentació provant que el cas està arxivat a Espanya, però necessita que la documentació se li remeti de manera oficial des de l’estat espanyol”, va explicar a l’ARA l’advocada Gemma Fernández, de l’equip que porta la defensa de Maleno. Els advocats van presentar l’informe de la Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola, que va arxivar la causa en no veure cap activitat delictiva en la feina de Maleno. La investigació sobre l’activista va ser impulsada el 2012 per la Unitat contra les Xarxes d’Immigració i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional espanyola, que va demanar a la policia marroquina que indagués sobre Maleno.

La policia marroquina va demanar un permís judicial per poder intervenir el telèfon de l’activista i va estar escoltant les seves trucades durant dos anys, però el 2015 va posar fi a l’operació sense haver trobat cap indici de delicte. Abans de tancar el cas, però, va demanar a la policia espanyola si en tenia alguna informació, i la UCRIF va remetre a la justícia marroquina un informe en què s’acusa Maleno de ser una peça fonamental en el tràfic de persones a través de l’estret de Gibraltar.

“El dossier elaborat per la UCRIF diu coses que no s’ajusten a la veritat, imputa a Maleno trucades que ella no va fer mai i trucades que li van fer a ella des de Salvament Marítim per demanar-li ajuda amb pasteres francòfones”, assegura l’advocada de l’activista.

Entre les trucades que se li imputen, sense fonament segons l’advocada, n’hi ha una sobre una pastera que va naufragar el 2012 al mar d’Alborán, on van morir diversos immigrants. L’UCRIF al·lega aquestes morts com un agreujant que pot elevar la pena fins a la cadena perpètua.

Mobilització en suport de Maleno

Representants de la Coordinadora Espanyola d’ONG, l’Església catòlica i el Consell de l’Advocacia Espanyola es van entrevistar dimarts amb el cònsol espanyol per demanar-li que intercedeixi en favor de Maleno. “Ens consta que des del ministeri d’Exteriors s’està fent el possible per arxivar la causa al Marroc, dins de la seva missió de defensa de qualsevol ciutadà espanyol a l’exterior”, però “el món de la diplomàcia és particular”, deia a aquest diari el director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, que va participar en la reunió com a representant de la Coordinadora Espanyola d’ONG. “Se la jutja per fer la seva feina d’ajuda als immigrants -diu Mateu-és com si a Messi l’acusen de jugar al futbol”.

De fet, en una entrevista a l’associació Granada Acoge, el cap de Salvament Marítim d’Almeria, Miguel Zea, va lloar la tasca de Maleno. “Quasi sempre ens avisen [de la presència de pasteres] ONG com Caminando Fronteras, concretament Helena Maleno. No exagero si dic que possiblement és la persona que més vides ha salvat a l’Estret. Ella és providencial per a nosaltres”, va dir Zea. Contactats per aquest diari, el departament de Salvament Marítim no va voler fer cap comentari.

Orban: “No són refugiats sinó invasors”

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va tornar a demostrar el seu tarannà intolerant en una entrevista al diari alemany Bild, en què va dir que no veu els immigrants que arriben al seu país, molts d’ells fugint de la guerra de Síria, “com a refugiats, sinó com a invasors musulmans”. Orbán va insistir a defensar el seu dret a negar-se a acollir immigrants, com li demana la Unió Europea, i va argumentar que “un alt nombre de musulmans crea societats paral·leles perquè la societat cristiana i la musulmana no s’uniran mai”. “El multiculturalisme és una il·lusió”, va afegir.

stats