Internacional 23/06/2019

Maten el cap de l'exèrcit d'Etiòpia en un intent de cop d'estat

Sease va ser assassinat per un dels seus guardaespatlles, però el cop ha estat anul·lat

Efe
2 min
La regió etíop d'Amhara, on s'ha produït el cop d'estat, amb la mort del cap polític de la regió.

Addis AbebaEl cap de l'Estat Major de l'Exèrcit d'Etiòpia, Gen Seare Mekonnen, i un altre alt càrrec militar, a més del president de la regió del nord d'Amhara i un assessor seu, han mort aquesta nit durant un intent de cop d'estat, segons ha confirmat el govern etíop.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seare "va ser assassinat pels seus propis guàrdies" a la seva residència de la capital etíop, segons ha explicat Nigussu Tilahun, portaveu del primer ministre etíop, Abiy Ahmed, en una roda de premsa a Addis Abeba. A la residència del cap de l'Estat Major, que dirigia des de la capital l'operació per avortar l'intent colpista, es trobava també el tinent general retirat Gezai Abera, que també va perdre la vida.

Nigussu ha confirmat també la mort del president de la regió d'Amhara, Ambachew Mekonnen, i del seu assessor Ezez Wasie durant l'atac dels soldats colpistes contra la seva oficina a Bahir Dar, capital de la regió.

"El cop ha estat desarticulat", ha assegurat el portaveu del primer ministre. "Aquest intent de cop pretenia desestabilitzar el nostre país i no es limita només a la regió d'Amhara", ha subratllat Nigussu. A més d'informar a la turística ciutat de Bahir Dar, també es va informar de trets a Addis Abeba, segons diverses alertes emeses per l'ambaixada dels Estats Units a Etiòpia. A la capital impera avui la calma, si bé s'han desplegat soldats i efectius de les forces especials prop de l'oficina del primer ministre, alhora que nombrosos policies patrullen els carrers de la ciutat.

Des de la seva arribada al poder l'abril del 2018, Abiy ha estat aplaudit dins i fora d'Etiòpia pels seus avanços democràtics, que han suposat el retorn de dissidents exiliats, la detenció dotzenes d'alts càrrecs militars i dels serveis d'intel·ligència i una històrica pau amb Eritrea.

No obstant això, aquestes mateixes reformes, i un repartiment de poder més equilibrat entre les nou regions autònomes del país, han suposat també un augment de les tensions entre els diversos grups ètnics, amb fortes espirals de violència.

stats