Àfrica
Internacional 25/06/2021

Maten tres cooperants de Metges Sense Fronteres a Tigre

La madrilenya María Hernández, de 35 anys, ha mort amb un assistent i un conductor etíops

2 min
María Hernández, la cooperant de Metges Sense Fronteres assassinada a Tigre, en una imatge d'arxiu

BarcelonaTres cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) han mort en un atac a la regió de Tigre, al nord d'Etiòpia, on s'enfronten l'exèrcit i un moviment rebel, segons ha informat aquest divendres l'ONG. Les víctimes són la madrilenya María Hernández, una de les coordinadores d'emergències de l'organització a Tigre, i els etíops Yohannes Halefom Reda i Tedros Gebremariam Gebremichael, que treballaven, respectivament, com a assistent de coordinació i com a conductor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons explica MSF, tots tres viatjaven en un cotxe amb el qual l'organització va perdre el contacte dijous a la tarda. Aquest divendres al matí s'ha trobat el vehicle i, a poca distància, els cossos sense vida dels tres cooperants. "Condemnem aquest atac als nostres companys en els termes més rotunds i no pararem fins a aclarir què ha passat", diu Metges Sense Fronteres en un comunicat, en què subratlla que les tres víctimes eren a Tigre "ajudant la població" i que és "impensable que ho hagin pagat amb les seves vides".

La regió de Tigre és l'escenari d'una guerra entre l'exèrcit federal d'Etiòpia i les forces fidels al Front Popular per a l'Alliberament de Tigre (FPAT), que governava la regió fins a l'esclat del conflicte, al novembre. Aquests gairebé vuit mesos de combats han deixat milers de víctimes civils, dos milions de desplaçats, 75.000 refugiats al Sudan i 350.000 persones en una situació de fam extrema, segons va advertir l'ONU fa dues setmanes. MSF és una de les organitzacions que treballen per fer arribar aliments i ajuda humanitària a les zones més afectades pel conflicte bèl·lic. L'organització lamenta que la mort dels seus tres treballadors "tindrà conseqüències dramàtiques per a l'assistència a les poblacions" a les quals servien. Tot i que el govern etíop havia donat per acabada la guerra a finals de novembre, en les últimes setmanes s'ha viscut una escalada del conflicte amb l'atac a un mercat, que va deixar almenys 80 morts.

María Hernández, de 35 anys, treballava per a MSF des del 2015 i havia dut a terme la seva tasca humanitària a la República Centreafricana, al Iemen, a Mèxic i a Nigèria abans d'arribar a Etiòpia. Yohannes Halefon tenia 31 anys i formava part de l'equip de l'ONG des del febrer i Tedros Gebremariam, també de 31 anys, hi treballava des del mes passat. La seva mort suposa "un cop devastador" per a l'organització. MSF ha fet arribar el seu "pesar més profund" i el seu "condol" als familiars i amics de les víctimes, amb qui està en un "contacte estret". El govern espanyol ha dit que està en contacte amb les autoritats locals per aclarir els fets i repatriar el cadàver de María Hernández.

stats