Itàlia
Internacional 26/01/2021

Mattarella obrirà consultes per trobar una sortida a la crisi política italiana

Conte fa efectiva la dimissió i rep el suport de tots els partits de la coalició de govern

S. Sánchez
2 min
Giuseppe Conte, al seu despatx el dia abans de presentar la seva dimissió com a primer ministre italià.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha presentat la dimissió aquest dimarts, tal com va anunciar, per la incapacitat de trobar noves aliances després de perdre la majoria parlamentària. El president de la República d'Itàlia, Sergio Mattarella, ha acceptat la dimissió i ha anunciat que demà mateix obrirà converses amb tots els partits per buscar una sortida a la nova crisi política que afronta Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Conte confia que Mattarella li acabi encomanant a ell mateix la formació d'un nou govern, que seria el tercer en tres anys. De fet, tot just després de la dimissió els partits que encara formen part de la seva coalició de govern ja hi han fet pinya. El Moviment 5 Estrelles (M5E), el Partit Democràtic (PD) i Lliures i Iguals han defensat Conte sense embuts i li han fet confiança perquè torni a intentar formar govern.

El govern de Conte va perdre la majoria parlamentària perquè el líder d'Itàlia Viva, Matteo Renzi, li va retirar el suport per uns quants desacords, sobretot amb el seu pla de recuperació de la crisi del covid-19.

"El M5E continua sent el pilar del país i juntament amb el president Conte oferirem la nostra aportació a l'estabilitat. És el nostre compromís i amb aquest objectiu treballem", ha dit aquest dimarts el ministre d'Afers Estrangers i fins fa un any líder del M5E, Luigi di Maio. També el líder del PD i governador de la regió del Laci, Nicola Zingaretti, ha defensat formar un nou govern encapçalat per Conte "clarament europeista i amb el suport d'una base parlamentària àmplia que garanteixi estabilitat". En la mateixa línia, el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, del partit Lliures i Iguals, ha sigut molt clar al seu compte de Twitter: "Giuseppe Conte és la persona justa per guiar el país en una fase tan difícil com aquesta. Soc al seu costat".

També el ministre de Cultura, Dario Franceschini, del PD, ha expressat suport a Conte durant el consell de ministres d'aquest dimarts, en què el primer ministre ha anunciat al govern la seva dimissió.

Conte va superar pels pèls una votació de confiança al Senat la setmana passada i va guanyar temps per intentar trobar nous suports parlamentaris. Però fins ahir no els havia trobat encara i el partit de Renzi va anunciar que votaria al Senat contra la gestió del ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, exponent del Moviment 5 Estrelles (M5E) i impulsor d'una polèmica reforma; aquesta amenaça de Renzi va precipitar la dimissió de Conte. Amb tot, si Mattarella li encarrega a ell la formació d'un nou govern, tal com s'espera, això li donaria més temps per poder establir noves aliances parlamentàries, ja sigui amb el grup mixt o, fins i tot, reconciliant-se amb Renzi.

stats