Internacional 05/03/2018

Matteo Renzi dimiteix després de la derrota a les urnes

L'ex primer ministre italià rebutja pactar amb "extremistes" per intentar un govern

Ara
2 min
Matteo Renzi abandona la sala on acaba d'anunciar la seva dimissió, en una conferència de premsa a Roma.

BarcelonaMatteo Renzi ha presentat la dimissió com a líder del Partit Democràtic, després que la formació obtingués els pitjors resultats a les eleccions italianes d'aquest diumenge. En una compareixença pública, l'ex primer ministre italià s'ha mostrat partidari que l'esquerra assumeixi la derrota i no provi de pactar amb "partits extremistes" i, en aquest sentit, ha afirmat que s'oposarà al pròxim govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La renúncia de Renzi, la segona en un any, acaba amb hores de rumors sobre el seu futur. Matteo Renzi, de 43 anys, va irrompre a la política italiana amb l'aval d'una bona gestió a l'alcaldia de Florència com un líder jove, destinat a tornar a l'esquerra europea una nova vida després d'anys de pèrdua de poder a les principals capitals europees. Fa quatre anys, el seu PD va aconseguir un 40% a les eleccions europees i pocs podien pensar llavors que avui seria el gran perdedor, amb només un 23% dels vots.

Aquestes eleccions han estat marcades pel resultat del Moviment 5 Estrelles (M5E), que seria el vencedor dels comicis a Itàlia, amb un 31,5% dels vots, segons les enquestes a peu d'urna. El partit de Silvio Berlusconi, Força Itàlia, i la Lliga Nord empaten amb un 16% cadascun.

En el cas de la força xenòfoba, la xifra està per sobre fins i tot del que deien les enquestes de campanya (el 13%) i del 4,1% que va obtenir en els comicis del 2013. Per al partit de Berlusconi, el 16% era el que ja deien les enquestes electorals, cinc punts per sota del 21,6% del 2013.

"Una derrota molt evident"

Davant el resultat del PD, les peticions de dimissió del seu líder no van trigar a arribar. Renzi, però, no s'ha pronunciat i, minuts després de conèixer el recompte de vots va preferir enviar al front mediàtic un dels seus homes de confiança, el ministre d'Agricultura en funcions, Maurizio Martina, que va reconèixer que els resultats demostraven "una derrota molt evident, molt clara".

Qui sí que s'ha afanyat a comentar el resultat de Renzi ha sigut el diputat del Moviment 5 Estrelles Alessandro di Battista, que, també a través de Twitter, ha escrit: "El que queda clar és que Matteo Renzi, als 43 anys, ja és un ex".

stats