Internacional 24/03/2021

Merkel fa marxa enrere i anul·la el confinament per Setmana Santa

La cancellera assumeix tota la responsabilitat per "l'error" l'endemà d'haver anunciat la mesura

2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, a la roda de premsa d'aquest dimecres

SabadellEls alemanys no s'hauran de confinar per Setmana Santa. Poc més de 24 hores després d'haver anunciat fortes restriccions a l'activitat econòmica i social durant els cinc primers dies d'abril, aquest dimecres la cancellera Angela Merkel ha fet marxa enrere i ha anul·lat la mesura, molt qüestionada. Malgrat que la decisió s'havia adoptat en una reunió entre Merkel i els presidents dels setze estats federats, la cancellera ha assumit l'"error" en primera persona i ha demanat disculpes als ciutadans alemanys.

Angela Merkel demana disculpes als cituadans

"L'error és només meu i n'assumeixo tota la responsabilitat. Evidentment, soc conscient que aquests fets han creat encara més incertesa. Ho lamento i demano excuses als ciutadans", ha dit Merkel en una roda de premsa convocada d'urgència per fer pública l'anul·lació de la mesura. Prèviament, la cancellera s'havia tornat a reunir amb els líders dels lands per acordar amb ells el canvi.

La mesura que ara s'ha anul·lat consistia en declarar festius els dies 1 i 3 d'abril (Dijous Sant i Dissabte Sant) perquè, units als dies que ja ho són habitualment (Divendres Sant i Dilluns de Pasqua), formessin un bloc de cinc dies consecutius en què es demanava a la població que es quedés a casa, es prohibien les trobades i el consum d'aliments a l'aire lliure, es limitaven a un màxim de cinc persones de dues llars diferents les trobades en àmbits privats i es prohibia l'obertura de tots els comerços, inclosos els essencials, amb l'excepció de les botigues d'alimentació "en sentit estricte", que tenien permès obrir dissabte, però no la resta de dies.

"La idea d'un tancament per Setmana Santa s'havia concebut amb la millor de les intencions, perquè hem d'aconseguir sens falta frenar i capgirar la tercera onada de la pandèmia", ha argumentat Merkel aquest dimecres, però ha admès que amb tan poca antelació no s'hauria pogut aplicar correctament.

Increment de contagis

Merkel havia anunciat el confinament de Setmana Santa dimarts a la matinada, després d'una llarga i tensa reunió, de més d'onze hores, amb els dirigents territorials, en la qual es van aprovar també altres mesures que sí que es mantenen en vigor. A la trobada el govern central i els regionals van acordar aturar el pla de desescalada que s'havia posat en marxa a principis d'aquest mes i allargar les restriccions actuals (que inclouen el tancament del comerç no essencial, la restauració i els equipaments culturals) com a mínim fins al 18 d'abril. Va ser la resposta de les autoritats a l'increment de contagis que s'està registrant al país des de mitjans de febrer (i sobretot durant les dues últimes setmanes), una situació que Merkel va qualificar de "molt greu" i que va atribuir a l'impacte de la variant britànica.

En les últimes 24 hores Alemanya ha registrat 15.813 casos nous de covid-19 (fins a un total de 2.690.523) i 248 defuncions, la qual cosa ha comportat que ja s'hagi superat la barrera de les 75.000 (en concret, que s'han comptabilitzat 75.212 morts a causa del coronavirus). La incidència acumulada, que el 14 de febrer va arribar al nivell més baix des de la tardor, amb 57 casos setmanals per cada 100.000 habitants a tot el país, ja s'ha enfilat fins a 108.

stats