Internacional 22/05/2014

Els militars fan un cop d'Estat a Tailàndia

El cap de l'Exèrcit fa l'anunci per televisió demanant calma

Efe
2 min
Soldats tailandesos avui a Bangkok. REUTERS

BangkokL'Exèrcit de Tailàndia ha protagonitzat avui un cop d'Estat, al cap de dos de de declarar la llei marcial enmig de la crisi política després de més de vuit mesos de protestes anti-governamentals.

"En interès de la llei i l'ordre, assumim els poders. Siusplau, romanguin en calma i continuin amb les seves tasques quotidianes", ha dit el cap de l'Exèrcit tailandès, Prayuth Chan-Ocha, en un anunci televisat poc abans de les deu del matí.

El màxim responsable militar del país ha indicat que l'ordre vol impedir més morts i una escalada del conflicte entre detractors i simpatitzants del Govern.

Rodejats per altres responsables militars amb gest eixut, Prayuth ha fet l'anunci després que en una segona reunió entre representants del Govern, l'oposició i líders dels manifestants al Club de l'Exèrcit no s'aconseguís cap acord.

Prayuth ha cancel·lat la reunió després de dues hores negociant sense resultats i els soldats s'han emportat a tots els assistents a les dependències del Primer Regiment d'Infanteria, excepte als participants membres del Senat i la Comissió Electoral.

L'Exèrcit es va atorgar el paper de mitjancer després de delcarar el dimarts la llei marcial en tot el país per a prevenir un esclat de violència després de vuit mesos de protestes anti-governamentals que han causat 28 morts i centenars de ferits.

Reforma del sistema

Els manifestants antigovernamentals exigeixen una reforma del sistema polític, que consideren corrupte, i proposen la creació d'un consell no electe perquè porti a terme els canvis abans de celebrar noves eleccions.

Tailàndia arrossega una greu crisi des del cop d'Estat que va derrocar el 2006 a l'ex-primer ministre Thaksin Shinawatra i a qui els seus detractors acusen de dirigir el Govern des de l'exili.

Els "camises roges", seguidors de Thaksin, van amenaçar amb elevar les seves protestes a Bangkok si l'Exèrcit prenia el poder i queia el govern interí.

Des de la fi de la monarquia absolutista el 1932, els militars han protagonitzat 19 fets semblants, 12 dels quals amb èxit.

stats