Internacional 20/02/2022

Com a mínim onze morts en una cadena de temporals a Europa

Un bateria de borrasques molt profundes està donant lloc a vents huracanats en diferents països de l'oest i del centre del continent

3 min
Les onades provocades per la borrasca 'Eunice' a Cornwall

BarcelonaDiverses borrasques molt profundes estan provocant aquests últims dies situacions de temps molt complicat a l'oest i al centre d'Europa. Aquest dijous, el pas de la borrasca anomenada Ylenia o Dudley, segons quin sigui el servei meteorològic, va provocar fins a cinc víctimes mortals a Alemanya i a Polònia a causa del fort vent i de diversos tornados. La caiguda d'arbres va provocar la mort de dos motoristes, un a la regió d'Hamburg i l'altre al sud de Berlín. A Osnabrück un accident de cotxe ocasionat pel fort vent també va causar una víctima.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Divendres al matí un home va morir també a Irlanda quan un arbre que havia quedat tocat pel temporal li va caure a sobre. Un accident similar va provocar també la mort d'una dona al nord-est de Londres. I a prop de Liverpool, un home va morir mentre conduïa el seu vehicle, que va rebre l'impacte de diferents deixalles. A la tarda el vent també va provocar dues víctimes als Països Baixos per la caiguda d'arbres i una a Bèlgica.

Diverses línies ferroviàries han patit danys importants a Alemanya. A Berlín el vent va arribar a 113 km/h i en alguns punts elevats del país les ratxes van arribar a superar els 150 km/h. El port d'Hamburg va quedar inundat pel temporal i s'han fet virals les imatges d'un dels ferris de la ciutat en el moment en què una onada trenca els vidres de l'embarcació.

Segons ha informat aquest matí l'Associació Britànica de l'Energia, tot i que s'ha restablert el subministrament elèctric a més d'un milió d'usuaris, aproximadament 220.000 llars angleses continuen sense llum. Mentrestant, a Polònia s'han registrat fins a vuit tornados durant les últimes hores d'aquest passat dijous, el més fort dels quals va afectar ahir la ciutat de Cracòvia, on dues persones van morir després que la força del vent fes caure una grua.

El temporal d'aquest dijous no és un fet aïllat, sinó que forma part d'un rosari de profundes borrasques atlàntiques que afecten i afectaran l'oest d'Europa els pròxims dies. Divendres arriba la borrasca Eunice o Zeynep, està afectant amb molta força el Regne Unit. Anglaterra ha registrat el cop de vent més fort mai mesurat al país: una ratxa 196 km/h a The Needles, a Isle of Wight, segons ha informat servei meteorològic del Regne Unit (Met Office). El vent ha destrossat part de la teulada del popular pavelló O2 Arena. A l'aeroport de Heathrow s'han cancel·lat més de 430 vols a causa del vent, i molts aterratges han hagut de ser avortats. Moltes escoles estan tancades i s'esperen disrupcions importants en el servei ferroviari. A Heathrow el vent ha arribat als 113 km/h. Desenes de milers de persones estan sense llum a causa del temporal.

Diferents regions de Gal·les i del sud d'Anglaterra, inclosa l'àrea de Londres, estaven aquest matí en avís de perill màxim a causa d'una situació de vent que la Met Office alertava que podia provocar fàcilment ratxes de més de 110 km/h, i arribar a ocasionar vents huracanats de més de 150 km/h. El servei meteorològic britànic (Met Office) ha alertat d'una situació que podia posar vides en perill, arrencar arbres de soca-rel i provocar destrosses en habitatges.

Durant la tarda la situació més complicada s'ha produït en països com Bèlgica i Holanda on diversos accidents també han provocat víctimes mortals. El vent ha fet malbé diversos edificis i ha destrossat part de l'estadi del Den Haag, l'equip de futbol de la Haia. D'entre les ratxes més fortes destaquen els 133 km/h de Bruges, els 130 de Rotterdam o els 125 d'Amsterdam.

El temporal passarà ràpid i afectarà després països com Alemanya i Dinamarca. El servei meteorològic alemany ha alertat que els efectes del temporal Zeynep poden ser fins i tot més importants que els de la pertorbació d'ahir. Diumenge al vespre arribarà una tercera borrasca molt potent al Regne Unit, que en aquest cas sembla que afectarà amb més força el nord que el sud, i dilluns un altre temporal apunta directament a Islàndia.

Per què hi ha tants temporals?

L'hivern actual està quedant marcat per una circulació de l'oest molt potent a Europa. Indicadors com l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO) i l'Oscil·lació de l'Àrtic (AO) han estat donant valors molt positius de forma persistent des de fa setmanes. Això vol dir que el corrent de vents de l'oest que habitualment domina el temps de les latituds mitjanes s'ha mantingut molt tens, i ha provocat que el fort vent i les precipitacions siguin les protagonistes al centre i al nord d'Europa, mentre fa molt improbables les pluges al sud. Aquest context de circulació general atmosfèrica acostuma a donar lloc a un rosari de borrasques profundes a l'Atlàntic, que es mouen de pressa i generen situacions de temporal com les que s'estan produint aquests últims dies. Que el corrent de vents de l'oest es mantingui molt tens també fa que l'aire fred de latituds més altes quedi engabiat als pols i, per tant, evita les situacions de fred molt intens al continent.

stats