Judici per crims de guerra i contra la humanitat
Internacional 03/06/2011

Mladic al tribunal: "No em defenso a mi, defenso el meu país"

El general serbobosnià rebutja declarar-se culpable o innocent. El judici es reprendrà el 4 de juliol, nou dies abans de l'aniversari de la massacre de Srebrenica

Redacció
2 min
Mladic, en la seva primera declaració a l'Haia aquest matí. REUTERS

L'Haia"Només he defensat la meva gent, el meu país. No vaig matar croats per ser croates i no vaig matar ningú a Líbia. Només defensava el meu país. No sóc aquí per defensar-me a mi mateix, sinó per defensar el meu país", ha assegurat Mladic. L'antic cap militar dels serbis de Bòsnia, Ratko Mladic, acusat de la massacre de Srebrenica, el 1995, ha comparegut davant del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia. El tribunal li ha ofert un termini de 30 dies per dir si es declara culpable o innocent: l'audiència es reprendrà el proper 4 de juliol, 9 dies abans de l'aniversari de la massacre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mladic ha intentat evitar el judici dient que està "extremament malalt" i que "no entén per què se l'acusa de coses tan monstruoses". Mladic ha declarat amb un posat de víctima i de desconcert, amb un actitud molt diferent al desafiament que van mostrar Slobodan Milosevic, l'expresident serbi, i Radovan Karadzic, cap polític dels serbobosnians, que el van precedir.

"Són un home extremament malalt, necessito una mica de temps per reflexionar sobre tot el que s'acaba de dir" ha afirmat l'acusat, vestit amb trajo gris, després de la lectura dels drets per part de la secretària."He estat expostat a un estrès molt important". Quan el president del tribunal, el jutge holandès Alphons Orie, li ha llegit l'acta d'acusació, en què es feia esment a la massacre de Srebrenica i el setge de Sarajevo, Mladic ha dit que "no entenia les acusacions odioses, amb paraules mostruoses que no havia sentit mai abans". El tribunal l'acusa d'un total d'onze càrrecs.

Després ha demanat un recés per parlar amb el seu advocat i ha sol·licitat que la sessió continués sense càmeres per parlar del seu estat de salut amb els jutges. Els seus advocats havien assegurat ahir que pateix un càncer limfàtic.

Mladic té 69 anys, i avui ha de dir si es declara culpable o innocent dels càrrecs de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. El jutge li ha dit que, si no es vol pronunciar avui, pot tenir un termini de 30 dies. Si aquest és el cas, el judici es reprendria el 4 de juliol, nou dies abans de l'aniversari de la massacre de Srebrenica.

Mladic està acusat de persecució, extermini, assassinat, deportació, actes inhumans i presa d'hostatges durant la guerra de Bòsnia (1992-1995), que va causar 100.000 morts i 2,2 milions de refugiats. El jutge Orie ja havia conduit el 2008 l'audiència inicial de Karadzic, jutjat des de l'octubre de 2009.

stats