Terratrèmol al Marroc
Internacional 11/09/2023

Per què Mohamed VI estava desaparegut les primeres hores del terratrèmol?

El monarca era a París per tractar-se de la sarcoïdosi que pateix, una malaltia autoimmune

4 min
El rei del Marroc, Mohamed VI, presidia aquest diumenge una reunió del gabinet d'emergència pel terratrèmol. El monarca va guardar silenci les primeres 18 hores perquè estava a París quan va tenir lloc el sisme i va haver de tornar d'urgència.

ParísEl món es despertava dissabte passat amb les terribles imatges del terratrèmol que havia tingut lloc durant la matinada al Marroc i que ha provocat prop de 2.500 morts. Hores després, les autoritats del país encara no s'havien pronunciat i no hi havia notícies ni cap reacció del rei Mohamed VI. Només hi havia un comunicat del seu gabinet decretant tres dies de dol nacional. L'absència del monarca era notòria. No va aparèixer fins al vespre, en una fotografia feta pública on se'l veia a Rabat presidint una reunió per fer balanç del desastre. On havia estat tot el dia Mohamed VI? Per què no havia fet cap aparició pública abans?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la premsa francesa, el rei del Marroc era a París quan es va produir el terratrèmol i va haver de tornar a correcuita al seu país. Com en qualsevol qüestió que afecta el monarca, no hi ha cap versió oficial que ho corrobori però diferents diaris asseguren que Mohamed VI era a la capital francesa per raons mèdiques des de l'1 de setembre. El cap d'estat del Marroc pateix des de fa anys de sarcoïdosi, una malaltia autoimmune que li afecta diferents òrgans.

La malaltia del rei és tabú al Marroc però la premsa internacional se n'ha fet ressò. El 2018 ja va ser operat a París del cor, molt afectat per la sarcoïdosi. En aquella ocasió, l'agència oficial de notícies marroquina va publicar una foto d'un Mohamed VI convalescent envoltat de la seva família a París, sense precisar el mal que patia. El 2020, en plena pandèmia, va tornar a ser operat del cor a Rabat. En altres ocasions, el monarca també ha escollit París per tractar-se afeccions derivades de la sarcoïdosi, com un tumor a l'ull.

Un castell a Betz i una casa a París

França és un dels destins preferits de Mohamed VI i de la seva família. Les seves estades al país són freqüents, o almenys ho eren fins que les relacions entre París i Rabat es van tensar l'any passat pel cas d'espionatge Pegasus en què suposadament el Marroc hauria espiat el president Emmanuel Macron. El cap d'estat marroquí acostuma a passar les vacances al seu castell de Betz, un poble d'un miler d'habitants situat a 60 quilòmetres de París. Es tracta d'una propietat construïda en un terreny de 70 hectàrees que el seu pare, Hassan II, va comprar el 1972.

Com tot el que envolta Mohamed VI, se'n sap molt poc de com és el castell –els francesos que hi treballen han de signar contractes de confidencialitat–, però, segons publica la premsa, hi té un refugi antiatòmic i un estable amb cavalls. El jardí està classificat com a patrimoni cultural. El castell de Betz no és l'única propietat del monarca marroquí a França. També disposa a París d'una espectacular casa de 1.600 m² al Camp de Mart, als peus de la torre Eiffel.

Una investigació de la revista 1843 del diari britànic The Economist publicada aquest abril explicava amb tots els detalls les festes de luxe i les amistats amb qui el monarca compartia llargues temporades a París i altres sumptuosos destins. Segons el diari, l'any passat Mohamed VI va passar fins a 200 dies "desaparegut" del Marroc i de les seves responsabilitats governamentals.

Llargues temporades a l'estranger

La premsa francesa apunta que, a diferència d'altres anys, aquest any el cap d'estat marroquí no ha passat les vacances d'estiu a França. Mohamed VI acostuma a passar llargues temporades fora del seu país i, fins a l'incident de l'espionatge, el seu principal destí era París i Betz, però també viatja sovint a les illes Seychelles o al Gabon. Les crítiques pel seus desplaçaments i la pandèmia de covid han obligat el rei del Marroc a viatjar menys en els últims anys. El seu viatge a París l'1 de setembre s'havia produït amb total discreció: ningú –excepte el seu entorn– sabia que era a la capital francesa fins que es va produir el terratrèmol. Tot i haver tornat a Rabat, el monarca no ha fet cap declaració ni s'ha desplaçat encara a la zona afectada pel sisme, un fet que ha causat una certa perplexitat.

A París també ha sobtat que el Marroc hagi rebutjat fins ara l'ajuda humanitària de França, tot i que la ministra d'Exteriors francesa, Catherine Colonna, no ha volgut crear polèmica i ha subratllat a BFMTV que Rabat té dret a acceptar i organitzar l'ajuda "en funció de les seves necessitats". Colonna ha reiterat que França "està a disposició del Marroc" i ha anunciat que desbloquejarà cinc milions d'euros destinats a les ONG que estan sobre el terreny. Equips de rescat i material humanitari preparats per volar al Marroc s'han hagut de quedar a terra.

Diplomàcia humanitària

També el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha expressat la seva solidaritat i ha negat que el no del Marroc a l'ajuda francesa estigui lligat a raons polítiques. Si bé Darmanin ha assegurat que els dos països són "germans", el cert és que el cas d'espionatge Pegasus va deixar les relacions entre París i Rabat molt malmeses. "Hi ha un context de fortes tensions entre el Marroc i França que encara no s'han dissipat", ha assegurat a France Info l'exprimer ministre Dominique de Villepin. "La diplomàcia humanitària de vegades s'ha utilitzat per plantar-hi banderes", ha afegit.

stats