Internacional 17/05/2013

Mor l'exdictador argentí Jorge Rafael Videla

Ha mort als 87 anys a la presó on complia condemna per diversos delictes comesos com a cap d'estat entre els anys 1976 i 1983

Efe
1 min

Buenos AiresL'exdictador argentí Jorge Rafael Videla, condemnat a presó perpètua per delictes de lesa humanitat comesos en l'últim règim de facto (1976-1983), ha mort aquest divendres a Buenos Aires, als 87 anys, per causes naturals, segons han informat els mitjans argentins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Videla ha mort dormint. Ahir a la nit no va voler sopar perquè es trobava malament. L'han portat a l'hospital, a dins del penal, però no tenia res i l'han tornat a portar a la cel·la. Aquest matí, quan han fet el recompte dels detinguts, no hi era, i quan han anat a trobar-lo a la seva cel·la l'han trobat mort", ha dit la dona de l'exdictador, Ceclia Pando, quan ha confirmat la notícia.

Pando també ha assenyalat que el seu marit no tenia un problema puntual de salut, "però que darrerament l'havien aïllat perquè es rumorejava que el matarien".

Condemnat a cadena perpètua

Videla, que estava empresonat en una presó de la província de Buenos Aires, va ser el primer governant de la dictadura argentina condemnat a cadena perpètua, quan el 2010 la justícia va declarar-lo culpable de l'afusellament d'una trentena de presos polítics el 1976.

L'última condemna va ser l'any passat a 50 anys de presó, la pena màxima, en l'històric judici pel robatori sistemàtic de nadons, fills de desapareguts sota el seu règim (1976-1983).

El líder d'un règim repressor

Videla va encapçalar la dictadura més cruel de la història argentina, en què van morir o desaparèixer unes 30.000 persones, segons els organisme de drets humans. Va establir una cultura repressora i un model econòmic neoliberal a ultrança.

stats