Internacional 21/06/2014

Mor als 60 anys Gerry Conlon, un dels Quatre de Guildford que van inspirar 'En el nom del pare'

Va passar 15 anys a la presó acusat d'un atemptat de l'IRA que no va cometre, en va sortir el 1989, i el 2005 Tony Blair li va demanar disculpes per primer cop en nom del govern britànic

Efe
1 min

LondresGerry Conlon, un dels anomenats Quatre de Guildford, empresonats el 1974 per un atemptat de l'IRA que no van cometre, ha mort als 60 anys, segons ha informat la cadena britànica BBC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La condemna per una bomba col·locada en un pub de Guilford, als afores de Londres, que va matar cinc persones i en va deixar ferides 65 més, va ser revocada el 1989, després de 15 anys a la presó. La història va agafar notorietat amb la pel·lícula 'En el nom del pare', de 1993.

El britànic Daniel Day Lewis va ser nominat a l'Oscar per la seva interpretació de Conlon en una cinta que es va basar en l'autobiografia 'Proved Innocent'.

L'actor Daniel Day-Lewis interprentant Gerry Conlon a 'En el nom del pare'

El pare de Conlon, Giuseppe, va ser acusat també d'haver col·laborat en l'atemptat i va morir a la presó, el 1980, defensant la seva innocència.

El 2005, el llavors primer ministre britànic, Tony Blair, va demanar disculpes per la "terrible experiència i injustícia" que van sofrir els Quatre de Guilford i set persones més que van ser empresonades en relació amb aquell atemptat.

En aquell moment, Conlon va expressar el seu agraïment pel gest i la "gran sinceritat" de Blair, que va transmetre les seves disculpes a ell i la seva família.

stats