Internacional 31/08/2017

Moren ofegats una vintena de rohingyes que marxaven a Bangla Desh

Unes 50.000 persones fugen de Birmània, el país que no reconeix els drets de la minoria religiosa

Ara
2 min
Una dona rohingya plora en un campament per a refugiats obert a Bangla Desh.

BarcelonaAlmenys una vintena de dones i criatures rohingyes que fugien de la violència de l'estat de Arakan, a l'oest de Birmània, han mort ofegades en intentar creuar el riu que fa de frontera natural entre aquest país i Bangla Desh. Dels cossos recuperats, una dotzena eren menors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova onada de violència que afecta els rohingyes a Arakan ha causat al voltant de 110 morts des del 25 d'agost, quan l'anomenat Exèrcit de Salvació Rohingya d'Arakan (ARSA) va llançar una sèrie d'atacs contra llocs policials i militars a la zona.

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), l'organisme de l'ONU per a la migració, estima que gairebé 50.000 rohingyes han fugit en una setmana a Bangla Desh des de Birmània, el país d'on prové majoritàriament aquesta minoria musulmana que no té cap dret reconegut, ni tan sols la nacionalitat. D'aquests, 20.000 haurien aconseguit entrar a Bangla Desh, i la resta continuen bloquejats a la frontera.

Per evitar agreujar la situació, l'Alt Comissionat de les de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha sol·licitat a Bangla Desh que doni més facilitats perquè els rohingyes trobin refugi al seu territori. Es calcula que des de finals de l'any passat aquest país ha acollit més de 85.000 persones d'aquesta minoria arran d'una fugida massiva desencadena per una brutal operació de repressió. No obstant això, el govern de Dhaka obliga els refugiats a retrocedir cap a la veïna Birmània.

Més d'un milió de rohingyes viuen a Arakan, on pateixen una creixent discriminació des del brot de violència sectària del 2012, que va causar almenys 160 morts i va deixar unes 120.000 persones confinades en 67 camps de desplaçats.

stats