Internacional 26/11/2018

La fundació de George Soros suspèn les seves activitats a Turquia pels atacs d'Erdogan

El president turc ha acusat el milionari d'haver col·laborat econòmicament amb les protestes de Gezi

Ara
2 min
El multimilionari i filàntrop George Soros, fundador de Open Society Foundations.

BarcelonaLa fundació del multimilionari George Soros, Open Society, ha anunciat aquest dilluns que suspèn totes les seves activitats a Turquia després que el president Recep Tayyip Erdogan hagi acusat el filantrop d'haver col·laborat amb les protestes que van fer trontollar el seu govern l'estiu del 2013 a Istanbul.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fundació ha lamentat que les acusacions "sense fonament" difoses als mitjans de comunicació turcs durant els últims dies estan impedint el desenvolupament i l'activitat d'aquesta organització al país. Fonts d'Open Society també han assegurat que el ministeri de l'Interior turc està redactant un informe per demostrar la relació de Soros amb les protestes de Gezi fa 5 cinc anys.

Segons ha afirmat Open Society, "ja fa temps que intenten demostrar algun tipus de relació, però s'equivoquen". Per això l'organització de Soros ha decidit demanar la liquidació legal i reduir totes les seves activitats com més aviat millor.

Un dels fundadors a Turquia d'Open Society, Hakan Altinay, va ser detingut fa deu dies i acusat, juntament amb 13 persones més, d'haver donat suport a Osman Kavala, un activista antigovern que va participar en les mobilitzacions de Gezi. Kavala, que fa més d'un any que és a la presó, és un empresari i líder social acusat d'haver finançat les protestes. "La persona que va finançar els terroristes durant els incidents de Gezi ja és a la presó", va anunciar Erdogan fa una setmana.

"Qui hi ha darrere seu [Kavala]? El famós jueu hongarès Soros. Ell és l'home que va escollir les persones per dividir i destrossar les nacions. Ell té molts diners i se'ls gasta d'aquesta manera", va acabar afirmant el president.

Les manifestacions a Istanbul l'any 2013 van començar com a protesta contra un nou pla urbanístic que volia convertir el parc Taksim Gezi en un centre comercial. En pocs dies es van convertir en un moviment a gran escala contra les polítiques d'Erdogan. La policia va respondre amb violència contra els manifestants i s'hi van registrar cinc morts.

stats