Internacional 29/07/2021

Un multimilionari xinès crític amb el règim, condemnat a 18 anys de presó

Sun Dawu és un empresari agrícola que mantenia una disputa amb el govern per unes terres

Sònia Sánchez
2 min
Sun Dawu

Barcelona"Buscar baralla i provocar problemes": aquests són els càrrecs –habituals a la justícia xinesa– pels quals el multimilionari Sun Dawu ha sigut considerat culpable i condemnat a 18 anys de presó. L'home, de 67 anys, propietari d'un imperi agrícola a la província de Hebei, al nord de la Xina, havia sigut crític amb el règim i hi mantenia una disputa per unes terres properes a les seves finques.

També se l'acusa d'ocupar il·legalment terres agrícoles i convocar multituds per atacar agències del govern i obstaculitzar la feina de treballadors públics. Sun va ser detingut l'any passat juntament amb 20 persones més entre familiars i socis del seu negoci, per una disputa de terra amb una granja del govern. De fet, en el moment de la detenció, desenes dels treballadors de Sun havien resultat ferits en una disputa amb policia per aquelles terres, segons explica l'agència de notícia Reuters.

Finalment, ha sigut condemnat amb una sentència exemplar, que inclou també una multa de 3,1 milions de iuans (404.000 euros). Segons la BBC, Sun és proper a alguns dissidents polítics xinesos i ha sigut obertament crític amb el govern xinès a les xarxes socials, com quan va denunciar que Pequín havia ocultat un brot de pesta porcina africana al país que va afectar les seves granges l'any 2019 i que va matar més de 100 milions de porcs al país. L'any 2003 ja va ser condemnat a presó per "finançament il·legal", però aquell cas va ser desestimat després de mostres massives de suport públic. En aquell moment, Sun va negar els càrrecs i es va defensar dient que era un "prominent membre del Partit Comunista".

L'empresa de Sun, el Grup Agrícola i de Ramaderia Hebei Dawu, dona feina a unes 9.000 persones en explotacions agrícoles per a la cria d'animals, processament de la carn i producció d’aliments per a mascotes, entre altres indústries. "Sun Dawu ha fet contribucions extraordinàries per millorar la vida dels ciutadans xinesos que viuen a la Xina rural", ha dit Ramona Li, del Chinese Human Rights Defenders (CHRD), en un comunicat en què denuncia que la detenció i condemna del milionari respon a les seves declaracions en defensa dels drets humans al país.

Després d'aquesta sentència, Sun se suma a altres empresaris crítics amb el govern xinès que han rebut també condemnes de 18 anys per arremetre públicament contra el president Xi Jinping o altres autoritats polítiques oficials. L'any passat l'antic empresari immobiliari Ren Zhiqiang va ser sentenciat després de criticar la gestió del màxim líder nacional durant la pandèmia. Wu Xiaohui, antic líder de l'asseguradora Anbang, també compleix els mateixos anys de condemna per frau. Altres grans empreses tecnològiques estan sota l'escrutini de les autoritats.

stats