Internacional 23/12/2020

La mutació del virus del covid-19 detectada a Sud-àfrica és "encara més contagiosa" que la de Londres

La nova variant ja ha arribat al Regne Unit, que ha restringit el trànsit aeri amb el país africà

Ara
2 min
El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, en la seva compareixença d'aquest dimecres

BarcelonaLa nova variant del virus del covid-19 detectada fa uns quants dies a Sud-àfrica és "encara més contagiosa" que la que es va trobar al sud-est d'Anglaterra. Ho ha assegurat aquest dimecres el ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, en una compareixença en què ha revelat que s'han identificat dos casos d'aquesta segona mutació també al Regne Unit. "Tots dos són contactes de casos que han viatjat a Sud-àfrica durant les últimes setmanes", ha precisat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arran d'aquesta situació, el ministre ha anunciat la suspensió "immediata" dels vols procedents de Sud-àfrica i ha imposat una quarantena a tothom que ha arribat d'aquest país durant les últimes dues setmanes i a tots els seus contactes estrets. "Les mesures són temporals mentre investiguem més a fons aquesta nova soca", ha dit. D'aquesta manera, el Regne Unit se suma a països com Suïssa, Turquia, Israel i les illes Maurici, que els últims dies ja havien restringit les arribades de vols des de Sud-àfrica arran de la descoberta de la nova mutació.

Segons el ministre, la variant sud-africana és "molt preocupant" i "sembla haver mutat més" que la detectada inicialment al Regne Unit, que, segons els primers indicis, és un 70% més contagiosa que el virus original. La identificació d'aquesta mutació ha comportar que aquesta setmana més de 50 països hagin imposat restriccions a l'arribada de vols procedents del Regne Unit i que França tanqués durant dos dies la frontera a través del canal de la Mànega. Tot i que ara el pas ja s'ha obert (amb condicions), el caos al costat britànic continua.

"La nova variant del Regne Unit és molt diferent de la de Sud-àfrica, té mutacions diferents", ha explicat l'epidemiòloga Susan Hopkins, membre de l'equip assessor del govern britànic contra el covid-19. "Totes dues semblen més contagioses", ha afegit. Amb tot, Hopkins creu que l'expansió de la variant sud-africana al Regne Unit es podrà controlar i ha insistit que les vacunes desenvolupades fins ara haurien de ser efectives contra les dues mutacions: "No tenim cap prova fins ara que faci pensar que la vacuna no funcionarà, la qual cosa significa que tenim indicis importants que sí que funcionarà, perquè la vacuna produeix una resposta immunitària forta i actua contra moltes variacions del virus".

Rècord de contagis

Precisament aquest dimecres el Regne Unit ha anunciat que, per segon dia consecutiu, el nombre de nous contagis ha arribat al màxim des de l'inici de la pandèmia: en les últimes 24 hores, 39.237 persones han estat diagnosticades de covid-19 al país. A més, s'han registrat 744 morts, la xifra més elevada des de l'abril. Segons el ministeri de Sanitat, la majoria de casos nous detectats durant les últimes setmanes corresponen a la nova soca, mentre que els del virus original van a la baixa. Això podria indicar que, efectivament, la nova variant del virus és més contagiosa, tot i que els experts avisen que hi pot haver altres motius que expliquin aquest predomini de la nova mutació.

stats