Els nacionalistes corsos exhibeixen múscul per demanar a Macron més autonomia

Milers de persones es manifesten a tres dies de la primera visita del president a l'illa

Milers de persones han omplert aquest dissabte els carrers d'Ajacio, la capital de Còrsega, per exigir al govern de París que mogui fitxa i comenci les converses per augmentar l'autonomia de l'illa. La manifestació s'ha convertit en una demostració de força dels sobiranistes, a tres dies de la visita oficial del president, Emmanuel Macron, i després que al desembre guanyessin la majoria absoluta del Parlament regional amb un programa que reclama, entre d'altres, l'amnistia per als presos considerats polítics i la cooficialitat de la llengua corsa.

Però en aquestes set setmanes que han passat des de la victòria sense precedents al Parlament, els nacionalistes no han vist cap gest de París. A finals de gener, una delegació governamental es va reunir amb el primer ministre, Édouard Philippe, però la seva actitud de no cedir cap competència nova va fer que el president regional de l'illa, Gilles Simeoni, decidís convocar la manifestació. Simeoni es va queixar que l'executiu francès no entén "la dimensió política de l'assumpte cors".

Darrere  d'una pancarta amb el lema "Democràcia i respecte per al poble cors", els manifestants han exhibit també banderes de Còrsega i cartells amb la paraula "Democràcia". 

Per contra, l'oposició corsa ha considerat que la convocatòria de la marxa és precipitada i que caldria haver esperat almenys a veure els resultats de la visita de Macron.

El líder independentista i president de l'Assemblea corsa, Jean-Guy Talamoni, ha explicat, en declaracions al canal de notícies BFM TV, que la decisió de manifestar-se va sorgir després de la visita que ell i Simeoni van fer a les autoritats de l'e
stat aquest  gener.  "Ens vam adonar que hi havia una concertació entre les institucions per fer-nos entrar en un procés jurídic" i no polític, ha assenyalat Talamoni.

"Si París no vol escoltar, Còrsega haurà de manifestar la seva voluntat independentista al carrer"

El polític nacionalista ha considerat que s'ha de entaular un diàleg "sense línies vermelles ni condicions prèvies", de manera que la pròxima visita de Macron hauria de "donar un senyal fort a la societat corsa de diàleg i obertura i que trenqui amb la indiferència que ha prevalgut fins ara".

Per a Talamoni, París ha d'entendre que la majoria absoluta que van obtenir els nacionalistes a les eleccions regionals "no és una simple renovació d'una assemblea administrativa", i alhora ha descartat que hi pugui haver un retorn a les armes del terrorisme cors.

L'illa mediterrània de Còrsega, que compta amb tot just 325.000 habitants, té una renda per càpita inferior a la mitjana francesa i pateix problemes estructurals de desenvolupament que, segons el parer dels nacionalistes, s'esmenarien amb una autonomia més gran.

Aquesta via va sortir confirmada el desembre passat a les urnes en els comicis regionals corsos, en què va guanyar folgadament la coalició Per Còrsega, encapçalada per Simeoni i Talamoni.

Més continguts de