Un neonazi confessa l'assassinat d'un polític conservador alemany

El ministre de l'Interior no dona per tancada la investigació del crim, sense descartar còmplices

Sospites confirmades. El neonazi Stephan Ernst ha confessat ser l'autor de l' assassinat del polític alemany Walter Lübcke, de la CDU d'Angela Merkel. Malgrat això, el ministre de l'Interior, Horst Seehofer, ha explicat aquest dimecres en una sessió parlamentària a porta tancada que la investigació sobre el crim encara no ha acabat i que no descarta que hi hagi còmplices.

Lübcke va ser assassinat a casa seva entre l'1 i el 2 de juny d'un tret al cap. Pertanyent al partit de Merkel, s'havia guanyat insults i crítiques per part de la ultradreta alemanya a causa de la seva oberta defensa de la política migratòria de portes obertes als refugiats.

L'assassí confés, de 45 anys, va ser detingut després que se'l localitzés a l'escenari del crim. Ernst és un personatge conegut pels seus vincles amb els neonazis de l'estat de Hesse, al centre del país.

L'assassinat ha fet reviure a Alemanya el debat sobre la violència de la ultradreta en un país que es pensava que estava vacunada contra els nazis i ha fet replantejar-se si s'ha fet prou per combatre els grups d’extrema dreta des del descobriment per casualitat el 2011 d’una cèl·lula neonazi que va assassinar vuit ciutadans turcs, un de grec i una dona alemanya entre els anys 2000 i 2007.

El terrorisme neonazi torna a amenaçar Alemanya

Però l'augment del suport electoral d'Alternativa per a Alemanya (AfD) ha demostrat que la ultradreta guanya pes a cada convocatòria, i ja és la tercera força política al Parlament federal, cosa que potencia el discurs de l'odi arran de l'arribada d'un milió de migrants i refugiats en la crisi del 2015. Formacions amb representació al Bundestag han atribuït l'augment de la violència contra els estrangers a aquest partit, malgrat que formacions com els socis bavaresos de Merkel han fet seva part del discurs contra la immigració musulmana.

La presidenta de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, ha dit que tot membre del seu partit que pensi en una possible cooperació amb els d'AfD ha de tancar per un moment els ulls i pensar en el company Walter Lübcke.