Internacional 10/09/2019

Un neonazi aconsegueix una petita alcaldia d'Alemanya

Setfan Jagsch és el tresorer de l'NPD, que va estar a punt de ser declarat il·legal

Ara
2 min
Stefan Jagsch atenent el telèfon davant del consell municipal

BarcelonaUn neonazi a l'alcaldia. És el que ha passat a Waldsiedlung, una petita localitat al costat de Frankfurt on el ple ha escollit com a alcalde Setfan Jagsch, militant de l'ultradretà Partit Nacional Democràtic (NPD). La votació ha generat indignació entre la classe política alemanya, que fins ara ha mantingut el neonazisme apartat del poder amb un cordó sanitari.

Però Jagsch ha aconseguit que els set membres del consell local que van assistir a la votació li donessin suport per unanimitat. Entre els representants hi ha socialdemòcrates de l'SPD i la CDU de la cancellera Angela Merkel i del Partit Liberal, que han justificat el vot perquè el neonazi era l'únic candidat que s'havia presentat per presidir l'organisme.

La indignació entre els partits és alta, sobretot entre els que han descobert que afiliats seus van donar suport a Jagsch, de 33 anys i membre de la direcció de l'NPD de l'estat de Hessen, on ocupa el lloc de tresorer. El nou alcalde va saltar als titulars de la premsa local quan fa tres anys es va negar a agrair a uns refugiats sirians haver-lo assistit en un accident de trànsit que havia tingut.

Els responsables locals de la CDU a Wetterau i Altenstadt, les seus més pròximes a la petita localitat, han marcat distàncies amb la decisió dels seus companys i en un comunicat han qualificat l'elecció de Jagsch d'"incomprensible i inassumible", i s'han mostrat confiats que es corregeixi la "decisió equivocada".

Per la seva banda, Lisa Gnadl, presidenta de l'SPD a Wetterau i parlamentària a la cambra regional de l'estat de Hessen, ha criticat la decisió perquè és "totalment desconcertant", i ha apuntat la possibilitat d'expulsar els militants del partit que van donar suport al polític neonazi.

Però si als despatxos polítics la condemna ha sigut unànime, als carrers de Waldsiedlung els veïns de la petita localitat de 2.500 habitants es mostraven més dividits sobre l'elecció d'un neonazi. Els que valoren la figura de Jagsch en destacaven que és "una persona molt maca en un partit equivocat", deia a l'agència Reuters Ingo Waldschmidt. Molt més crític era Karl-Heinz Boller, que va admetre estar "indignat" i reclamava "corregir" el resultat de la votació.

El Tribunal Constitucional alemany va considerar provat fa dos anys que l'NPD era un partit antidemocràtic i ultradretà, però va optar per no prohibir-lo perquè no tenia la força necessària per posar en perill l'estat de dret.

stats