Internacional 24/05/2020

Netanyahu s'asseu al banc dels acusats en un judici històric

El primer ministre israelià atribueix les acusacions contra ell a una conspiració

Eugeni García Gascón
3 min
Benjamin Netanyahu, amb mascareta, a la sala del tribunal aquest diumenge

JerusalemEl judici per corrupció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha arrencat aquest diumenge al tribunal de districte de Jerusalem al sector ocupat de la Ciutat Santa, en un clima de gran tensió protagonitzat pel mateix Netanyahu, que ha denunciat una conspiració contra ell i contra el seu govern de dretes per part de la premsa, la Fiscalia i l'esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ciutadans d'Israel, el que està en joc davant del tribunal és un intent de desbaratar la voluntat del poble, de treure'm a mi i a la dreta del poder", ha dit minuts abans d'entrar a la sala. "En els últims anys han trobat un nou model: la policia i els fiscals s'han unit a la havura (el terme que la policia fa servir contra les bandes criminals) amb el lema Només no-Bibi per embastar aquests casos delirants i fabricats", ha afegit.

Crítica a l'oposició

Netanyahu al·ludia al seu eslògan més popular dels últims anys, amb què ha acusat l'oposició de no tenir política pròpia i de buscar únicament la seva caiguda. "El seu objectiu és fer caure un primer ministre fort de la dreta i allunyar la dreta del poder durant molts anys –ha continuat dient–. Durant més d'una dècada, l'esquerra ha estat incapaç d'aconseguir-ho a les urnes".

Netanyahu també ha demanat que el judici es retransmeti en directe per la televisió, una possibilitat suggerida abans per l'advocat de l'estat, Avichai Mandelblit, i que el primer ministre no havia acceptat inicialment. Alguns analistes consideren que aquesta és una indicació clara que Netanyahu no només vol lluitar al tribunal sinó també al carrer, i que serà una lluita bruta.

Els càrrecs

Les acusacions més greus contra ell, suborn, frau i abús de confiança, són les incloses en el cas 4000. Segons la Fiscalia, Netanyahu hauria aprovat regulacions en el sector de les telecomunicacions per beneficiar el seu amic i magnat Shaul Elovitch. Les regulacions haurien fet que Elovitch guanyés prop de 500 milions d'euros només entre el 2012 i el 2017.

La família Netanyahu va rebre durant molt temps una cobertura favorable en el popular portal de notícies Walla!, que és propietat d'Elovitch. De fet, el portal publicava articles sospitosament massa favorables. La Fiscalia també creu que Netanyahu va transmetre missatges polítics a través del portal.

En el cas 1000 Netanyahu haurà de defensar-se per haver rebut regals de luxe valorats en prop de 200.000 euros de dos benefactors, l'israelià Arnon Milchan i l'australià James Packer. La Fiscalia diu que aquests dos milionaris podrien haver rebut compensacions, però ni Milchan ni Packer han estat acusats formalment.

Finalment, en el cas 2000 se l'acusa de frau i abús de confiança. La Fiscalia diu que Netanyahu va pactar amb el magnat de la premsa Arnon Mozes, propietari del diari Yediot Ahronot, aprovar lleis per afeblir un diari de la competència, Israel Hayom, a canvi d'un tractament favorable al Yediot Ahronot. Hi ha gravacions d'àudio que suporten l'acusació.

Netanyahu nega totes les acusacions i ha dit que l'anomenat estat profund, integrat per jutges, fiscals, la policia i la premsa, vol fer un cop d'estat. Nombrosos líders de la dreta nacionalista i religiosa han sortit en els últims dies en defensa del primer ministre, han posat en dubte la imparcialitat dels jutges i la premsa i han llançat acusacions en totes les direccions.

Amnistia

Els experts afirmen que el judici podria durar anys, que tot dependrà de l'estratègia de Netanyahu i que els seus advocats estan interessats que no acabi aviat. A més, en qualsevol moment del procés Netanyahu podria negociar amb la Fiscalia i els jutges una sentència favorable.

El delicte de suborn contempla penes de fins a deu anys de presó i/o una multa, però les possibilitats que Netanyahu acabi entre reixes són inexistents. En última instància, el president d'Israel, Reuven Rivlin, podria amnistiar-lo. Fa algunes setmanes Rivlin, que va fer tota la seva carrera política al Likud com a rival de Netanyahu, va dir que estudiarà l'amnistia si Netanyahu la sol·licita.

stats