ISRAEL
Internacional 09/03/2016

Netanyahu desaira Obama i suspèn un viatge als EUA

Continua la crisi de relacions entre els dos mandataris

Eugeni García Gascón
3 min
El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, aquest dilluns en una roda de premsa a Jerusalem.

JerusalemLes relacions entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president dels Estats Units, Barack Obama, continuen en un punt molt baix, quan falta menys d’un any perquè el segon abandoni la Casa Blanca. Els motius que han conduït a aquesta situació són dos: la iniciativa d’Obama per acabar amb les sancions a l’Iran i l’empenta que durant el seu mandat ha volgut donar a les negociacions entre israelians i palestins. L’últim incident es va produir ahir. Diversos mitjans de comunicació hebreus van informar a primera hora, citant fonts de l’oficina del primer ministre, que Netanyahu havia decidit suspendre el seu viatge a Washington previst per a aquest mes perquè Obama no l’havia convidat a una reunió bilateral.

Immediatament, la Casa Blanca va qualificar aquesta versió de “falsa” i va assenyalar que Obama havia ofert dues possibles dates per a la trobada amb Netanyahu. Washington va afegir que no havia rebut cap notificació oficial de la cancel·lació, que se n’havia assabentat per la premsa. Després d’això, l’oficina del primer ministre israelià va donar una segona versió: que la cancel·lació s’havia produït perquè Netanyahu no volia interferir en la política interna dels Estats Units, quan falta poc per a les eleccions presidencials del novembre.

Aquest no és el primer desaire de Netanyahu cap a Obama. L’any passat, el primer ministre va anar al Congrés a fer un discurs molt crític amb el president nord-americà sense coordinar el seu viatge amb la Casa Blanca. Netanyahu va ser ovacionat repetidament pels congressistes republicans, eufòrics, en una intervenció en què va carregar durament contra l’acord nuclear d’Occident amb l’Iran impulsat per Obama.

Especulacions

Les especulacions sobre la decisió de Netanyahu de no acceptar la invitació a la Casa Blanca es van multiplicar ràpidament. Algunes fonts governamentals relacionaven la cancel·lació amb una informació que ahir va publicar el Wall Street Journal, en el sentit que Obama està preparant una nova iniciativa de pau entre Israel i Palestina, un tema tabú per a Netanyahu.

Altres fonts de la seva oficina insistien en la segona versió, és a dir, que el primer ministre no volia interferir en les eleccions als EUA. Malgrat això, alguns analistes han indicat que Israel ha apostat de moment pel republicà Marco Rubio, que ha rebut considerables diners d’influents jueus americans, alguns estretament vinculats amb Netanyahu, com és el cas del magnat del joc Sheldon Adelson.

Però les primeres expectatives de Netanyahu s’han quedat curtes perquè Rubio, amb els resultats que s’han registrat fins ara, es manté en un llunyà tercer lloc en la carrera cap a la nominació republicana. Si es confirma aquesta tendència, els israelians apostarien per Ted Cruz, més vinculat a la dreta evangèlica i, per tant, no tan estimat com Rubio, malgrat que la dreta evangèlica és clarament proisraeliana.

El problema amb el magnat que lidera la cursa republicana, Donald Trump, és que, segons han publicat diversos mitjans hebreus, ha rebutjat els diners del lobi jueu per finançar la seva campanya. A Israel es pensa que Trump podria ser més independent o erràtic que els seus rivals al partit. Pel que fa als demòcrates, i malgrat que Bernie Sanders és jueu, Hillary Clinton és la preferida perquè sembla més dúctil i sensible a la pressió política d’Israel.

La nova crisi diplomàtica va tenir lloc hores abans que al vespre arribés a Tel Aviv el vicepresident Joe Biden, en la seva segona visita al país. Durant la seva primera estada, fa sis anys, va tenir lloc una greu crisi entre els dos països perquè Israel va anunciar una important ampliació de la colònia jueva de Ramat Shlomo, a l’àrea ocupada de Jerusalem.

Tot i que enmig de la polèmica de fa sis anys Israel va aturar immediatament les obres a Ramat Shlomo, l’organització no governamental Pau Ara va dir ahir que les obres han continuat durant aquests anys amb normalitat. En les últimes hores, tot un seguit de ministres i alts càrrecs han invitat Netanyahu a anunciar més obres a les colònies dels territoris ocupats coincidint amb la visita de Biden, per elevar el to de desafiament cap als Estats Units, especialment després de la notícia d’ahir al Wall Street Journal.

stats