Internacional 19/09/2019

Netanyahu, el gran obstacle per a la coalició amb el centre laic

El primer ministre intenta la salvació amb els ultres però està acorralat judicialment per corrupció

Eugeni Garcia Gascón
3 min
El general Gantz abraçant Netanyahu, en la inauguració d'una competició esportiva en un estadi de Jerusalem

JerusalemLes dificultats per formar un govern de coalició a Israel són enormes i no està garantit que l'oficialista Likud i el centrista Blau i Blanc siguin capaços de suparar-les, cosa que abocaria el país a unes terceres eleccions consecutives. Es tracta d'entrebancs que van des de qüestions clarament polítiques i econòmiques fins a, sobretot, la personalitat i l'ego del primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu.

Netanyahu es resistirà a abandonar la direcció del país després de deu anys al capdavant. Aquesta és la dificultat més gran, i aquest dijous s'ha evidenciat quan dos dirigents cardinals de Blau i Blanc, Yair Lapid i Moshe Yaalon, han afirmat sense matisos que la gran coalició que s'entreveu no preveu la presència de Netanyahu.

Durant la campanya que va conduir a la votació de dimarts, el líder de Blau i Blanc, el general Benny Gantz, va mantenir una posició ambigua pel que fa a Netanyahu i als seus problemes amb la justícia. En alguna ocasió, Gantz va eludir el tema, però en d'altres va assenyalar obertament que no hi hauria una gran coalició si Netanyahu no s'apartava de la direcció del Likud. Aquesta ambigüitat ha desaparegut avui.

Yair Lapid ha afegit que les maniobres de Netanyahu no responen als resultats de les eleccions, i que queda clar que els israelians van donar suport a un "govern d'unitat liberal" i secular, i no a la repetició del mateix executiu que hi havia fins ara, amb els partits ultraortodoxos i ultraortodoxos nacionalistes, tal com vol Netanyahu.

Mentre que el Likud accepta una gran coalició amb Blau i Blanc sempre que al capdavant hi hagi Netanyahu, Gantz insisteix que la seva ha sigut la llista més votada i que, per tant, li correspon a ell ser el president del govern. A més, els centristes recorden que el 2 d'octubre tindrà lloc l'audiència després de la qual, sense cap mena de dubte, es decidirà processar Netanyahu per corrupció.

Aquesta qüestió és força delicada perquè Netanyahu sap que això podria significar la fi de la seva carrera política. Dins del Likud, mitja dotzena de 'barons' esperen succeir Netanyahu, però de moment cap d'ells ha expressat públicament la voluntat de substituir-lo. Netanyahu ha fet que tot el bloc de dreta, extrema dreta i ultraortodoxos, 55 escons, firmi un document en què recomanen que ell sigui el candidat a primer ministre.

En cercles del Likud s'admet que Netanyahu no es refia dels seus propis companys i per això ha decidit no viatjar a Nova York per assistir la setmana que ve a la sessió anual de l'Assemblea General de l'ONU i reunir-se amb el president Donald Trump. Vol evitar qualsevol mena de sublevació i tenir-ho tot lligat. En conseqüència, enguany serà la primera vegada en nou anys que no viatjarà a l'Assemblea General.

Incògnita de calendari

De moment, aquestes qüestions són les que s'estan discutint i transmetent a la premsa. Es tracta d'establir un marc clar per després negociar les condicions de la gran coalició, però el marc ha de definir primer de tot si Netanyahu continua com a líder del Likud. No hi ha dubte que Netanyahu es defensarà fins a l'últim moment dels atacs de Blau i Blanc, i encara no se sap si això conduirà a la celebració d'unes terceres eleccions.

Només després que es resolgui aquest punt es podrà avançar en altres qüestions, com ara les condicions seculars d'Avigdor Lieberman, que no seran fàcils de negociar, la limitació de la política econòmica neoliberal, que ha ampliat les diferències entre rics i pobres, o la sanitat i l'ensenyament. Òbviament, no resultarà fàcil establir un programa de govern compartit. Diumenge el president Reuven començarà a rebre els representants dels nou partits que seran presents a la Knesset, i en les consultes decidirà a qui encarrega la formació del pròxim govern.

stats