Internacional 18/09/2019

L'empat a les eleccions d'Israel aboca el país a una gran coalició entre la dreta i el centre

L'ultradretà Lieberman té la clau de les aliances de govern per evitar unes terceres eleccions

Eugeni Garcia Gascón
2 min
Benjamin Netanyahu, acompanyat de la seva esposa Sara, entrant al col·legi electoral, a Jerusalem

JerusalemEls resultats provisionals de les eleccions israelianes de dimarts aboquen a la creació d'una gran coalició entre les dues llistes principals, la del Likud del primer ministre Benjamin Netanyahu i la de centre de Blau i Blanc liderada per Benny Gantz. Les negociacions per formar aquesta gran coalició no seran fàcils, però l'alternativa seria anar a unes terceres eleccions consecutives, una idea que tots dos han rebutjat durant la campanya però que no pot descartar-se completament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb prop del 92% de les paperetes escrutades, el Likud i Blau i Blanc obtenen 32 escons cadascú. En relació amb els blocs, la dreta, l'extrema dreta i els ultraortodoxos han aconseguit 56 seients, i el bloc del centreesquerra, 55. L'ultradretà Israel és Casa Nostra, d'Avigdor Lieberman, obté 9 escons i torna a esdevenir l'àrbitre de la Knesset. Aquests resultats encara no són oficials i podrien experimentar algun petit canvi, però no substancial.

Lieberman ha declarat que només donarà suport a una gran coalició que inclogui el seu propi partit. Gantz ha acceptat aquest plantejament i ha dit que aviat començarà els contactes en aquesta direcció, però Netanyahu ha anunciat que vol formar un "govern sionista fort", implicant que vol la inclusió d'altres partits i l'exclusió dels "àrabs antisionistes".

Lieberman té la clau

L'home clau és Lieberman, que ja ha plantejat les condicions per facilitar la creació de la gran coalició: l'aprovació del matrimoni civil, que no existeix a Israel; l'autorització de transport públic i de l'obertura de petits comerços durant el Sàbat (festiu setmanal en el calendari jueu), o l'ensenyament de les matèries bàsiques com matemàtiques i anglès als col·legis religiosos jueus.

Lieberman va avortar la formació d'un govern de dretes després de les eleccions de l'abril justament perquè els seus possibles socis no van acceptar la crida a les files de l'exèrcit dels joves ultraortodoxos jueus que estudien a les escoles rabíniques. Netanyahu tindrà dificultats per acceptar totes aquestes demandes, especialment si insisteix en la idea que la gran coalició tingui més partits dels tres esmentats.

"Govern d'unitat nacional"

Liberman ha recalcat que només és possible la formació d'un "govern d'unitat nacional". "No ens incorporarem a cap altra opció. Des del nostre punt de vista no existeix una altra opció", ha dit abans de descartar que participi en un govern de centreesquerra amb la inclusió dels àrabs, una idea que va qualificar d'"absurda". Amb aquest plantejament, l'única possibilitat és la gran coalició o una coalició restringida a només el Likud i Blau i Blanc, encara que aquest cas no sembla gaire factible en principi.

En les pròximes setmanes s'haurà d'aclarir el futur polític de Netanyahu, assetjat per diversos casos de corrupció. El 2 d'octubre el primer ministre tindrà una audiència preliminar per defensar-se de les acusacions i després, amb tota seguretat, l'advocat de l'estat, Avichai Mendelblit, decidirà el seu processament.

stats