Internacional 28/10/2018

Almenys 17 detinguts al Brasil en la segona volta de les eleccions presidencials

Els arrestats estan acusats d'haver fet proselitisme polític o haver intentat comprar vots

Efe
2 min
Un home llegeix els diaris abans que obrin els col·legis electorals a Rio.

BrasiliaAlmenys 17 persones han estat detingudes al Brasil durant les primeres hores d'obertura dels col·legis electorals per haver fet proselitisme polític. En concret, les detencions han tingut lloc als estats de Paranà, Brasília, Ceará, Paraíba, Pernambuco, Santa Catarina i São Paulo. Així mateix, la policia federal ha confiscat 2.000 reals (uns 478 euros) a l'estat d'Ampá que suposadament s'anaven a utilitzar per a la compra de vots.

El Brasil celebra aquest diumenge la segona volta de les eleccions presidencials que enfronten l'ultradretà Jair Bolsonaro, favorit en totes les enquestes, i el candidat del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad.

Bolsonaro ha votat aquest matí en una escola de Rio de Janeiro envoltat d'importants mesures de seguretat. Efectius de la policia militar han escorcollat el col·legi electoral exhaustivament abans de l'arribada del candidat de l'extrema dreta, que s'ha presentat amb una armilla antibales i acompanyat de la seva dona.

Per la seva banda, Haddad ha votat en una escola de São Paulo i s'ha mostrat confiat de poder superar el seu rival electoral, malgrat que les enquestes indiquen tot el contrari. "Tenim un sentiment d'esperança i confiança que revertirem l'escenari", ha declarat. A l'exterior de col·legi electoral desenes de persones s'han concentrat i han cridat "Els feixistes no passaran", en referència a Bolsonaro.

En aquesta jornada, en què estan cridats a les urnes uns 147 milions de votants, també s'escolliran en segona volta els governadors de 14 dels 27 estats del país, que completaran el mapa polític del Brasil. El nou president assumirà el poder el pròxim 1 de gener. Des de les vuit del matí (hora local) fins a les cinc de la tarda els brasilers podran votar en els més de 450.000 centres, encara que pels diversos fusos horaris les eleccions s'allargaran dues hores més.

Un cop tanquin tots els col·legis del país es començaran a conèixer els sondejos a peu d'urna i el Tribunal Superior Electoral començarà a difondre els primers butlletins amb resultats oficials. Segons les últimes enquestes difoses ahir, Bolsonaro manté un clar avantatge i pot ser escollit president amb entre el 54% i el 56,8% dels vots.

Tot i així, els mateixos sondejos també han mostrat en les últimes dues setmanes un creixement sostingut de la intenció de vot per a Haddad, a qui les enquestes atribuïen ahir unes opcions d'entre del 43% i el 46% dels vots. Els dos candidats representen projectes antagònics i les seves propostes han polaritzat el Brasil en una de les campanyes electorals més agressives de la seva història.

stats