Pagar per vacunar-se al Pakistan: 68 euros per les dues dosis

Milers de dosis de la vacuna russa Sputnik V es venen al país

Sònia Sánchez
3 min
Gent fa cua a l'Hospital del Sud de Karachi per comprar una vacuna Sputnik V pel covid-19 per uns 68 euros.

A la ciutat de Karachi, al sud del Pakistan, aquest cap de setmana centenars de joves feien cues de fins a tres hores per vacunar-se contra el covid-19, a 68 euros el pack de dues dosis, unes 12.200 rupies pakistaneses. El govern del país ha permès la importació de vacunes contra el covid-19 per part d'empreses privades, tot i que pretenia limitar-ne el preu de venda al públic. Un tribunal va imposar dijous passat mesures cautelars i va permetre iniciar-ne la venda privada, que ha arrencat aquest mateix cap de setmana. I la resposta ha sigut massiva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dels hospitals de Karachi va esgotar les 5.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V que tenia en només dos dies, totes inoculades o reservades. Les llargues cues que aquest cap de setmana sortien de l'hospital es van poder veure a les xarxes socials. El govern del Pakistan està vacunant de manera gratuïta el personal sanitari i les persones de més de 50 anys, però la lentitud del programa públic obre molt de mercat per a la població majoritàriament jove. I pel que va quedar clar aquest cap de setmana, molts d'aquests joves estan disposats a pagar els 80 dòlars que els demanen per immunitzar-se del covid-19.

"He pagat 79 dòlars (12.226 rupies) per dues dosis de la vacuna Sputnik V a Karachi, la segona dosi me la posaran d'aquí 21 dies", deia el directiu d'un canal de notícies pakistanès al seu Twitter, on va penjar una foto de la seva vacunació. “Estic molt content de poder rebre-la perquè ara és necessària per poder viatjar", li deia a Reuters Saad Ahmed, de 34 anys, després de vacunar-se també en un hospital privat de Karachi. A la seva edat, li queda encara molt perquè li arribi el torn de vacunació pública i gratuïta al Pakistan.

Però, tot i que la vacunació privada ha començat ja al Pakistan, el sector privat i el govern encara estan immersos en una disputa legal pel preu de les vacunes. El govern pakistanès havia acceptat en un principi no imposar cap límit de preus a les vacunes importades, però després va rescindir aquesta exempció i va dir que fixaria uns màxims. Però la companyia farmacèutica AGP, que ja havia comprat unes 50.000 dosis de Sputnik V, va portar el govern als tribunals, que dijous passat li va donar la raó i li va permetre cautelarment vendre les vacunes mentre es discuteix la possibilitat de limitar el preu.

L'Autoritat Reguladora de Medicaments del Pakistan havia recomanat un preu de venda d'entre 8.000 i 9.000 rupies (entre 44 i 55 euros), però la farmacèutica va rebutjar la proposta argumentant que havia comprat les dosis a un preu més alt i que, a més, havia estat pagant aranzels pel seu emmagatzematge. És per això que demana un preu de 12.268 rupies (67,65 euros), que és el que finalment s'ha pagat aquest cap de setmana per les dues dosis, a l'espera que els tribunals dictin sentència ferma.

També les dosis xineses

El govern del Pakistan no només ha autoritzat la venda de la vacuna russa Sputnik, sinó també la xinesa de CanSino, per a la qual s'ha fixat un preu de 4.225 rupies (uns 25 euros). Tres farmacèutiques del país, entre les quals AGP, han sigut autoritzades per vendre-les. Però també hi ha altres empreses que han importat vacunes, com un dels bancs més grans del país per exemple, per inocular els seus treballadors, segons Reuters.

La venda privada de la vacuna arrenca al Pakistan, de fet, quan el país està immers en una nova onada de contagis per covid-19 que està posant al límit les seves instal·lacions sanitàries, amb una xifra rècord fins ara de pacients crítics: 3.568. Segons el comptador de la Universitat de Hopkins, el Pakistan porta ja 696.184 contagis i 14.924 morts per covid-19.

stats