Internacional 28/02/2019

El Pakistan alliberarà el pilot segrestat com a gest de pau amb l'Índia

S'accelera l'escalada de tensió a la regió fronterera

Mònica Bernabé
3 min
El comandant Abhi Nandan, en una imatge facilitada pel Pakistan

BarcelonaPrimer gest de distensió entre el Pakistan i l'Índia en l'escalada militar que han iniciat aquesta setmana. El primer ministre paquistanès, Imran Khan, ha anunciat la seva voluntat d'alliberar demà divendres el pilot indi Abhi Nandan, capturat dimecres per les forces armades pakistaneses després que el seu avió de combat fos abatut. Khan ha titllat la seva decisió de "gest de pau".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci del primer ministre pakistanès es produeix després que diversos països s'hagin ofert a actuar com a mediadors entre l'Índia i el Pakistan per posar fi a l'actual escalada bèl·lica. La guspira que la va encendre va ser un atemptat el passat 14 de febrer al Caixmir indi on van morir 42 policies.

Aquest dimecres el Pakistan va tancar dimecres el seu espai aeri als vols comercials, l’Índia també va clausurar temporalment nou dels seus aeroports al nord del país i els vols internacionals van evitar sobrevolar ahir aquesta zona. L’escalada bèl·lica entre el Pakistan i l’Índia va pujar ahir un graó més: Islamabad va abatre un caça de combat indi i va capturar el seu pilot, després que un dia abans Nova Delhi hagués bombardejat la localitat pakistanesa de Balakot, només 200 quilòmetres al nord-est d’Islamabad. Els dos països semblaven preparar-se per a una altra guerra i van reconèixer per primera vegada des del 1971 que les seves forces aèries havien obert foc a l’altra banda de la frontera.

A la capital del Caixmir indi, Srinagar, avions de combat van sobrevolar la localitat durant bona part de la nit per estar preparats per a un possible atac. I a les ciutats pakistaneses d’Islamabad i Lahore la gent comprava queviures als supermercats per emmagatzemar-los. Fins i tot el primer ministre del país, Imran Khan, va fer una al·locució pública per la televisió fent una crida al diàleg i a resoldre la crisi per una via diplomàtica. “Amb les armes que vostès tenen i les que nosaltres tenim, ¿ens podem permetre un error de càlcul? ¿No hauríem de pensar on ens portarà això si l’escalada [bèl·lica] augmenta?”, es va preguntar el mandatari adreçant-se al seu homòleg indi i fent referència, sense mencionar-ho, a les armes nuclears que tenen tant Islamabad com Nova Delhi.

Manifestants pakistanesos cremen una bandera de l'Índia a Peshawar.

Nova incursió aèria

Dimarts caces de combat indis van bombardejar la localitat de Balakot per, en teoria, destruir un campament d’entrenament terrorista, segons la versió índia dels fets. El Pakistan va admetre que van caure quatre bombes sobre aquesta població, però va assegurar que els projectils no havien provocat ni danys ni ferits. Malgrat això, les forces aèries pakistaneses es van endinsar ahir al Caiximir indi i van atacar una zona a prop de les localitats de Nadian, Jhangar i Lam, a escassos quilòmetres de la frontera que divideix aquesta regió entre una àrea controlada per Islamabad i una altra per Nova Delhi. El portaveu de l’exèrcit pakistanès, el general de divisió Asif Ghafoor, va precisar que l’àrea bombardejada no estava habitada. En canvi, l’Índia en va donar una altra versió: va assegurar que Islamabad havia intentat atacar diverses “instal·lacions militars” índies.

Sigui com sigui, aquesta incursió pakistanesa al Caixmir indi va fer que avions de combat de Nova Delhi tornessin a entrar ahir a l’espai aeri pakistanès, però almenys un va ser abatut i el seu pilot capturat. El portaveu de l’exèrcit pakistanès va difondre ahir per Twitter una imatge del pilot detingut, a qui va identificar com a Abhi Nandan, i va assegurar que seria tractat segons les normes d’ètica militar.

Mapa de la regió del Caixmir.

Per la seva banda, el portaveu del ministeri d’Exteriors indi, Raveesh Kumar, va admetre que les seves forces havien perdut un dels seus caces i el pilot, però va assegurar que també havien abatut un avió de combat pakistanès, cosa que Islamabad va negar.

A la frontera que separa la regió del Caixmir també es van registrar combats, ahir. A la zona pakistanesa, quatre civils van morir i deu més van resultar ferits; a l’índia, cinc soldats també van patir ferides i molts centres escolars van suspendre les classes. A més, s’ha demanat a la població que viu en aquesta àrea que abandoni casa seva.

El que passarà en els pròxims dies és imprevisible. El primer ministre indi, Narendra Modi, manté un mutisme total, però la crisi li va com anell al dit a les portes d’unes eleccions, previstes per a l’abril. La seva popularitat està sota mínims, però l’escalada militar podria catapultar-lo a la reelecció.

Una història d’enfrontaments

Any 1947

L’Índia s’independitza del Regne Unit, però la seva població musulmana se segrega i crea un altre estat, el Pakistan, amb excepció de la regió del Caixmir. El maharajà que regia aquesta zona decideix que aquest territori de majoria musulmana passaria a formar part de l’Índia. Això provoca la primera guerra entre l’Índia i el Pakistan.

Any 1949

L’ONU divideix el Caixmir en dues zones, una controlada per l’Índia i una altra pel Pakistan, a l’espera de la convocatòria d’un referèndum que permeti una solució definitiva.

Any 1965

Nova guerra entre els dos països per la política annexionista de l’Índia i l’acció guerrillera de musulmans pakistanesos.

Any 1971

Tercera guerra. L’Índia dona suport a la independència de l’est del Pakistan. Els combats acaben amb la creació d’un nou estat: Bangladesh.

Any 1999

Soldats pakistanesos ocupen bases militars índies a les muntanyes del Kargil, i l’Índia respon amb bombardejos.

Any 2003

Els dos països firmen per primer cop en 56 anys un alto el foc a la frontera del Caixmir.

Any 2008

Es registren diversos atacs terroristes a la ciutat índia de Bombai. Nova Delhi acusa el Pakistan dels atacs. Des de llavors s’intensifica la violència al Caixmir.

stats