Internacional 16/01/2013

El Parlament britànic aprova aquest dimecres la llei del referèndum escocès

Els contraris a la separació del Regne Unit continuen liderant els sondejos, tot i que augmenten els indecisos, que ja sumen un 24%

Marc Vidal
1 min
Manifestació a favor de la independència escocesa a Edimburg el setembre. REUTERS

BarcelonaLa Cambra dels Lords aprovarà aquest dimecres la llei que cedeix al govern d'Escòcia la competència per celebrar el referèndum d'independència el 2014. Dimarts va ser la Cambra dels comuns la que va debatre i aprovar la transferència d'aquest poder, que, després d'un últim tràmit legal el mes que ve, passarà temporalment a mans del govern d'Edimburg.

En el debat, el secretari d'Estat del govern britànic per Escòcia, Michael Moore, va advertir l'executiu escocès que, si no respecta el dictamen que el mes que ve emetrà la Comissió Electoral del Regne Unit –un òrgan independent– sobre la idoneïtat de la pregunta que es plantejarà als electors, "pagarà un preu polític".

Cada cop més indecisos

A l'última enquesta sobre el resultat del referèndum d'Escòcia, elaborada per l'empresa TNS BMRB i publicada pel diari 'The Herald' dilluns, destaca sobretot l'augment dels indecisos d'ençà que a l'octubre el primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond, van pactar les condicions del referèndum.

Els que no saben què votaran a la consulta del 2014 són ara un 24% –un augment de cinc punts percentuals des de l'entesa Londres-Edimburg–, que és just el que perden els contraris a la separació del Regne Unit, que guanyarien, malgrat tot, el referèndum amb el 48% de vots. La quota de partidaris de la independència es manté estable en el 28% de les últimes enquestes.

stats