Internacional 17/06/2016

El Regne Unit homenatja la diputada laborista assassinada

Jo Cox va patir fa tres mesos reiterades comunicacions intimidatòries i la policia va interrogar un home que no està relacionat amb el sospitós que roman sota custòdia

Quim Aranda
3 min
Record a la diputada davant del Parlament de Londres.

LondresEl Regne Unit viu immers en la commoció des d'ahir. L'assassinat en ple carrer d'una diputada laborista al Parlament britànic, Jo Cox, ha trasbalsat la campanya del referèndum sobre la pertinença a la UE que es farà el dia 23 de juny.

La política va morir de resultes de les ferides que va rebre, trets de bala i un apunyalament, després d'atendre els seus votants en una petita població prop de Leeds. La policia va arrestar poc després un home de 52 anys, identificat com a Tommy Mair, en relació amb l'agressió. En les darreres hores també s'ha conegut que Cox va rebre un seguit de trucades i comunicacions intimidatòries que fa tres mesos van conduir a la detenció i interrogatori d'un altre home. Aquest, però, no és el que roman sota custòdia policial com a presumpte autor de l'assassinat.

Encara no està clar quin podria haver estat el motiu que va portar a l'agressió. La premsa britànica analitza aquest divendres la vida de Mair, i d'una banda s'apunta la possibilitat que fos un militant d'extrema dreta, i de l'altra, si patia alguna mena de trastorn.

Segons alguns testimonis, la diputada va voler interposar-se en una petita baralla al carrer. Altres indiquen que l'agressor, abans d'agredir a la diputada, va cridar 'Britain first' [Primer els britànics], el nom d'un grup neonazi que es descriu a la seva pàgina web com un "partit polític patriòtic i una organització de defensa al carrer".

Les mostres de consternació, dol i ràbia s'han multiplicat tant dins el Regne Unit com fora. Cox defensava l'opció de romandre a la Unió Europea.

El sospitós vivia sol i, segons veïns que cita el 'Telegraph', no havia tingut una feina a jornada completa en els últims 20 anys.

El líder dels laboristes, Jeremy Croby, ha afirmat a Twitter que tot el partit i el país estan "en xoc i afligits pel terrorífic assassinat de Jo Cox".

També a través de les xarxes socials, el primer ministre britànic, David Cameron, ha expressat el seu condol. "La mort de Jo Cox és una tragèdia. Era una diputada compromesa i implicada. Els meus pensaments són amb el seu marit, Brendan, i els seus dos fills".

El marit de la diputada, Brendan Cox, ha retut homenatge a la seva dona assegurant que a partir d'ara la família "afronta un futur amb més dolor i menys ple d'amor". En un comunicat ha demanat "lluitar contra l'odi que ha matat" la seva dona, de qui ha dit que "vivia al màxim".

Imatge del suposat atacant de Cox.

A més de la diputada, que acabava de sortir d'un acte electoral en una biblioteca, hi ha un segon ferit. Es tracta d'un home de 77 anys que està fora de perill, segons ha informat el cap de la policia del departament de Yorkshire. La policia, però, no ha volgut apuntar cap mòbil i s'ha limitat a informar que no busca cap altre sospitós.

El primer ministre, David Cameron, ha anul·lat el seu míting previst per a aquest dijous a Gibraltar que havia provocat les queixes del govern espanyol.

Cox, de 41 anys i mare de dos fills, era diputada des de les eleccions generals del 2015, amb una trajectòria professional vinculada a l'activisme i a les organitzacions humanitàries, com Oxfam.

Per al referèndum del dia 23 feia campanya a favor que el Regne Unit es quedi a la Unió Europea. El dia de 10 juny, en un missatge al seu compte de Twiter, admetia que si bé "la immigració és un problema legítim no és una bona raó per deixar la UE".

Entre els missatges de condol hi ha el de Gabrielle Giffords, una congressista de l'estat d'Arizona que va ser tirotejada en un acte electoral el gener del 2011, i que ara lidera una campanya per aconseguir el màxim control de les armes als Estats Units. "Absolutament afligida en conèixer l'assassinat de Jo Cox. Era jove, valenta i treballadora. Una estrella en ascens, mare i esposa", ha escrit la nord-americana a Twitter.

stats