Internacional 13/06/2020

Pequín confina un dels seus districtes per un possible rebrot de covid-19

La capital activa les alarmes i suspèn la reobertura d'escoles i guarderies prevista per dilluns

Dolors Rodríguez
3 min
El mercat majorista de Xinfadi a Pequín, on s'ha detectat un nou brot de coronavirus.

PequínL'estrenada nova normalitat de Pequín, sense mascaretes ni controls obligatoris de temperatura, s'ha vist sacsejada després que s'hagi detectat un nou brot de covid-19. La capital sumava dos mesos sense diagnosticar contagis locals, però aquest dissabte les autoritats sanitàries han informat que tancaven el districte de Fengtai i el mercat majorista de Xinfadi perquè s'hi ha detectat un brot.

Els afectats estan relacionats directament o indirectament amb aquest mercat, que proveeix el 90% de les fruites i productes agrícoles que es consumeixen a la capital. Els dos primers casos es van confirmar dijous. Eren dos homes, treballadors d'un centre de recerca de productes carnis, que havien visitat el mercat i havien desenvolupat símptomes. Dissabte ja s'havia verificat la transmissió local. Sis dels set casos diagnosticats no han sortit de Pequín en l'últim mes, el setè havia fet un viatge de negocis a la ciutat de Qingdao. A ells cal sumar-hi almenys 45 persones més, relacionades amb el mercat, que han donat positiu en les proves de covid-19, però que no tenen símptomes.

A més del tancament del mercat, les autoritats han segellat onze complexos residencials al barri. El govern municipal ha anunciat que de moment se suspenen els esdeveniments esportius i el turisme interprovincial. I s'han tornat a tancar monuments turístics, com ara el Temple dels Lames, per evitar aglomeracions.

També s'ha anul·lat l'obertura de les escoles per als alumnes de sis a vuit anys prevista per dilluns i les guarderies. Era l'última franja d'escolarització que faltava per recuperar a Pequín.

L'agència de notícies Xinhua afirma que el virus s'ha detectat en una taula de tallar salmó importat del mercat. Per això les principals cadenes de supermercats han retirat de la venda aquest producte.

Es faran tests a més de 100.000 persones

Xinfadi és un gran mercat majorista situat al sud-oest de la ciutat. Ocupa unes 112 hectàrees i hi passen unes 10.000 persones al dia, entre treballadors, proveïdors i compradors. Les autoritats han assegurat que s'han activat els protocols de rastreig i es faran proves a totes les persones que han passat pel mercat des del 31 de maig.

El portaveu de la Comissió Municipal de Salut de Pequín, Gao Xiaojun, ha destacat en roda de premsa que la capital té capacitat per fer proves a 90.000 persones al dia a través de les 98 institucions sanitàries que han habilitat per fer aquests tests.

Amb aquesta informació s'intenta transmetre tranquil·litat i demostrar que la ciutat està preparada per fer front a qualsevol nou brot de manera ràpida i eficaç. No obstant això, la notícia ha viatjat com la pólvora per les xarxes socials juntament amb els missatges de por davant la possibilitat que la capital passi per un nou període d'aïllament.

Pequín ha sigut l'última gran ciutat a passar a la fase tres a la Xina. Les restriccions es van eliminar fa poc més d'una setmana. La celebració de la sessió plenària anual del Parlament xinès va obligar a extremar les precaucions, i les quarantenes obligatòries es van mantenir com a mesura de seguretat.

També han circulat els missatges que adverteixen que les persones que han visitat el mercat o parts del districte perdran el codi verd de salut en la seva aplicació de mòbil.

L'aparició de casos de transmissió local genera molta preocupació a les autoritats, ja que la majoria dels positius detectats els últims mesos eren importats, uns 1.800. Corresponen a ciutadans xinesos que tornen de l'estranger en els escassos vols que circulen o que entren per la frontera terrestre amb Rússia. Des del 27 de març no es permet l'entrada ni tan sols als estrangers amb permís de residència a la Xina. Entre ells hi ha 600 espanyols, que en aquesta data eren fora de la Xina i no poden tornar al país malgrat tenir el seu negoci, feina o família al gegant asiàtic.

stats