Regne Unit
Internacional 17/10/2013

El periodista aliat de Snowden s'uneix amb el fundador d'Ebay

Glenn Greenwald ha anunciat que deixa el 'The Guardian' per incorporar-se a un projecte que fomenta el periodisme independent

Agències
2 min

LondresGlenn Greenwald, periodista del 'The Guardian' que va divulgar la trama d'espionatge nord-americà destapada per l'extècnic de la CIA Edward Snowden, deixa el diari britànic per embarcar-se en un nou projecte amb el fundador d'Ebay, Pierre Omidyar.

Aquest dimecres el primer ministre britànic, David Cameron, ha acusat al 'The Guardian' d'haver compromès deliberadament la seguretat nacional mitjançant la publicació de les filtracions.

Greenwald, ciutadà nord-americà amb residència al Brasil, insisteix en que la informació facilitada per Snowden que va publicar no ha compromès en cap moment la seguretat nacional.

Snowden va filtrar detalls dels programes de vigilància del govern nord-americà, que accedia directament a les dades de companyies com Google, Microsoft, Apple, Facebook o Skype. Actualment viu a Rússia, on se li va concedir asil temporal després de fugir de Hong Kong al juny, poc després de la publicació de les revelacions.

Projecte compromès

Tot i que no ha especificat de què es tracta l'oferta, al fer pública la seva partida del 'The Guardian', Greenwald ha declarat que s'ha embarcat en "una oportunitat extraordinària dins la carrera de qualsevol periodista".

En un comunicat, Omidyar ha declarat que l'objectiu del projecte és donar suport als "periodistes independents perquè aprofitin el seu treball en la major mesura possible i que contribueixi a l'interès públic".

Laura Poitras, la documentalista que connecta Greenwald amb Edward Snowden, també espera unir-se a la nova empresa.

El creador d'Ebay ha declarat que tot i que la seva idea es troba en una fase inicial, s'aproxima al plantejament de Greenwald i tant ell com els seus col·legues de professió Laura Poitras i Jeremy Scahill, documentalista i corresponsal de guerra.

"Hem tingut punts de superposició entre les nostres idees, i per tant hem decidit unir les nostres forces", ha explicat Omidyar.

El multimilionari ha senyalat que el seu nou punt de venda seria independent d'altres mitjans de comunicació, amb l'objectiu de "permetre als periodistes independents buscar la veritat en els seus camps".

"Vull trobar la manera de convertir els lectors convencionals en ciutadans compromesos", ha afegit.

Un dels projectes existents d'Omidyar es tracta de la Xarxa Omidyar nord-americana, una firma d'inversió filantròpica que opera en alguns dels països amb més problemes de l'Àfrica.

stats