Internacional 25/02/2015

Polèmica al Pakistan per la suposada entrega "il·legal" de documentació a la 'nena' afganesa de National Geographic

Segons les autoritats del país, 40 funcionaris han estat suspesos en els últims dos mesos per expedir targetes de ciutadania a refugiats afganesos

Efe
2 min
La famosa mirada de la 'nena afganesa' refugiada. STEVE MCCURRY

IslamabadLa nena afganesa que es va fer famosa per la seva penetrant mirada a la portada del National Geographic el 1985 és objecte de polèmica al Pakistan, després de la suposada emissió "il·legal" d'un document de residència en aquest país, on viu en un camp de refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sharbat Bibi, que es va convertir en icona internacional amb els seus grans ulls verds quan era una nena i que ara té uns 45 anys, va rebre l'any passat una targeta d'identitat nacional (CNIC, en les seves sigles en anglès) al costat de dos dels seus suposats fills, segons ha revelat aquest dimecres el diari pakistanès Dawn. "Aquesta gent és molt poderosa. No sé si tenen molts diners o bons contactes, però van aconseguir els seus CNIC en un sol dia", assegura al diari una font anònima de l'autoritat pakistanesa que s'ocupa dels registres, Nadra.

Bibi continua vivint en el mateix camp de refugiats en què va ser immortalitzada pel fotògraf nord-americà Steve McCurry, a la localitat pakistanesa de Peshawar. Un alt funcionari de Nadra a Peshawar, Muhammad Naeem, ha indicat a EFE que "els refugiats afganesos només poden obtenir una prova de registre, llevat que rebin el vistiplau del Ministeri de l'Interior per obtenir una CNIC". "Hem confirmat que Sharbat Bibi va rebre'n una de manera il·legal i l'hem cancel·lat", ha indicat.

Un altre membre de l'oficina on se li va expedir a la famosa refugiada afganesa la targeta de ciutadania pakistanesa, que va preferir mantenir l'anonimat, ha assenyalat a la mateixa agència que "un dels responsables de lliurar la CNIC a Sharbat Bibi ha estat suspès del seu càrrec".

"En dos mesos 40 funcionaris han estat suspesos per expedir targetes de ciutadania a nacionals afganesos", ha afegit la font. Al Pakistan viuen al voltant de tres milions de refugiats afganesos que han fugit durant les últimes dècades dels diferents conflictes bèl·lics que han assolat el seu país. No obstant això, des de gener desenes de milers d'aquests refugiats estan tornant a l'Afganistan pressionats per les mesures d'un pla d'acció antiterrorista implantat al Pakistan després del mortífer atac insurgent al desembre a una escola a Peshawar, en què van morir 132 escolars.

Va ser precisament la situació dels refugiats al Pakistan el que fa que encara avui McCurry se senti "molt orgullós" de la instantània a Sharbat Bibi, segons va explicar a Efe el fotògraf durant una visita el novembre passat a Barcelona. "Vaig tornar a trobar a la nena afganesa el 2002, després de 17 anys. Una part de mi esperava que travessés la porta com una nena de 12 anys amb el mateix vestit. Quan va entrar a l'habitació com una dona de 30 anys, amb un vestit negre, va ser un xoc", va dir.

stats