CRISI DE GOVERN
Internacional 29/05/2018

Els populistes guanyaran més vots a Itàlia als pròxims comicis

Les eleccions probablement se celebraran a partir del setembre

Soraya Melguizo
3 min
El líder de la xenòfoba Lliga Nord, Matteo Salvini, caminant per un carrer de Roma.

RomaEn un clima de profund escepticisme cap a Europa, amb unes noves eleccions que seran pràcticament un plebiscit sobre la permanència d’Itàlia a l’euro, i amb una crisi institucional sense precedents que genera una gran incertesa als mercats i que ahir va provocar la caiguda de les borses europees i va elevar la prima de risc fins als 320 punts bàsics -una xifra rècord des del 2013-, només hi ha una persona que en podria sortir beneficiada: Matteo Salvini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder de la xenòfoba Lliga Nord ha guanyat suport electoral els últims dos mesos. Si demà els italians votessin obtindria un 25% dels sufragis davant del 17% que va aconseguir a les eleccions del passat 4 de març. És a només dos punts del Moviment 5 Estrelles (M5E), que, al contrari del seu aliat al govern populista que va estar a punt de veure la llum, perd suports entre els seus electors. Segons una enquesta elaborada per l’institut d’opinió SWG, Luigi Di Maio obtindria un 29,5% dels vots davant del 32,7% que va aconseguir als passats comicis i que va fer que el Moviment 5 Estrelles fos el partit més votat en solitari.

El dubte és saber si Salvini es tornarà a presentar a les pròximes eleccions en coalició amb l’aliança de centredreta formada per Força Itàlia de Silvio Berlusconi i Germans d’Itàlia, un petit partit ultranacionalista encapçalat per Giorgia Meloni. O si, per contra, intentarà reviure el pacte amb el M5E. Amb el Cavaliere rehabilitat per exercir càrrecs públics, però superat per Salvini en nombre de vots, si el líder de la Lliga decidís presentar-se a les eleccions amb els seus vells aliats, el centredreta podria arribar al 40% dels vots, el mínim necessari per tenir una majoria estable segons la llei electoral i, per tant, formar un govern amb Salvini com a primer ministre.

L’altra opció és que Salvini intenti repetir l’aliança amb Di Maio. En aquest cas, segons un estudi de l’Institut Cattaneo, podrien obtenir junts fins a un 15% d’escons més que ara i consolidar-se com a primera força política, i farien tornar el país al mateix escenari que l’actual.

Està previst que entre avui i demà l’economista Carlo Cottarelli, un exdirigent de l’FMI especialitzat a posar les tisores a les finances públiques, presenti el seu gabinet i accepti l’encàrrec de formar un govern tècnic i de transició que condueixi Itàlia a les pròximes eleccions, probablement a partir del setembre. Però fins llavors ni la Lliga ni el M5E tenen intenció de quedar-se asseguts i ja han anunciat que tornaran a “agitar” els carrers per denunciar el que consideren un cop contra la democràcia. Per primera vegada, el paper del cap de l’Estat italià, Sergio Mattarella, està sent qüestionat. El M5E i la Lliga acusen directament el president de la República d’haver boicotejat el “govern del canvi”, com havien batejat el seu executiu de coalició.

Aquest cap de setmana la Lliga col·locarà urnes a les places del país perquè els italians expressin si volen que el president de la República, la més alta figura institucional d’Itàlia, que neix del vot dels parlamentaris i senadors vitalicis, sigui escollit a través del vot directe dels ciutadans. Per la seva banda, el M5E organitzarà una gran manifestació a Roma el 2 de juny, el dia que Itàlia commemora el referèndum institucional del 1946 que va permetre l’abolició de la monarquia dels Savoia.

“Espero que sigui un senyal per als votants italians”

El comissari europeu de Pressupostos, Günter Oettinger, va posar més llenya al foc a la crisi italiana. “Espero que l’evolució dels mercats i de l’economia italiana sigui tan dolenta les pròximes setmanes que això serveixi per enviar un senyal als electors perquè no votin populistes de dretes ni d’esquerres”, va afirmar en una entrevista televisada. Les paraules del comissari no van agradar a Itàlia ni tampoc a Brussel·les. El president del Consell de la UE, Donald Tusk, va demanar “respecte” per als votants italians.

stats