Coronavirus

Portugal torna al toc de queda per la variant Delta

L'alta incidència del coronavirus força el govern a limitar la mobilitat nocturna als 45 municipis més afectats

3 min
Un tramvia circulant per un carrer de Lisboa

SabadellEl govern portuguès va ordenar aquest dijous imposar el toc de queda nocturn en 45 municipis del país, entre els quals la capital, Lisboa, i la segona ciutat més poblada, Porto. En total, uns quatre milions de portuguesos (d'entre una població d'uns deu milions) estan afectats per la mesura, que prohibeix sortir de casa entre les 23 i les 5 h a les localitats on la incidència acumulada supera els 120 casos per 100.000 habitants durant dues setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als municipis afectats, les mesures també inclouen l'obligació de fer teletreball sempre que sigui possible i tancar bars, restaurants i equipaments culturals a les 22.30 h. A més, en 19 d'aquestes poblacions (inclosa Lisboa), considerades en situació de risc "molt elevat", (és a dir, amb més de 240 casos per 100.000 habitants en catorze dies) les mesures es reforcen encara més: la restauració haurà de tancar a les 15.30 h els caps de setmana i s'imposen restriccions horàries al comerç, entre altres coses. També s'ha prohibit l'entrada i la sortida de l'àrea metropolitana de Lisboa entre aquest divendres a les 15 h i dilluns a les 6 h, excepte per a les persones vacunades o que presentin un test de covid negatiu.

"La situació és greu", va advertir dijous la ministra de Presidència, Mariana Vieira da Silva: "No estem en condicions d'afirmar que la pandèmia estigui controlada. És el moment de seguir les normes, evitar grans trobades, evitar festes i intentar contenir les xifres", va afegir.

La pitjor dada des del febrer

Portugal va registrar aquest dijous 2.449 contagis de covid-19, la xifra més alta des del 14 de febrer. De l'1 de març al 18 de juny, el nombre de casos nous diaris s'havia situat sempre per sota del miler, però des de llavors s'ha detectat un increment progressiu que ha situat Portugal com el segon país de la Unió Europea amb un nombre de casos més elevat en relació amb la població, només per darrere de Xipre i just per davant d'Espanya.

L'increment de casos va començar aproximadament dues setmanes després que Porto acollís la final de la Lliga de Campions de futbol, que va enfrontar dos equips anglesos, el Chelsea i el Manchester City. Seguidors dels dos equips s'hi van desplaçar sense restriccions, malgrat que en aquell moment la variant Delta ja estava molt estesa al Regne Unit.

El govern portuguès atribueix el rebrot a aquesta variant, que és més contagiosa i és responsable de més de la meitat dels contagis al país. Les noves infeccions afecten sobretot les persones més joves, que encara no s'han vacunat. Això explica que, malgrat l'increment de contagis de les últimes setmanes, el nombre de morts per covid-19 continuï sent molt baix: la mitjana és d'entre 3 i 4 al dia, mentre que a finals de febrer superaven la cinquantena. El 35% dels portuguesos ja han rebut la pauta completa de vacunació, mentre que el 57% en tenen com a mínim una dosi. Està previst que a partir de la setmana que ve es comenci a immunitzar la població d'entre 18 i 29 anys.

Segons les autoritats, aquest dijous hi havia 509 persones ingressades als hospitals portuguesos (cinc més que dimecres) i 113 a l'UCI (set menys). La incidència acumulada a catorze dies és de 176 casos per 100.000 habitants, i la velocitat de transmissió (R) se situa en 1,15.

A banda de les àrees de Lisboa i Porto, entre les zones més afectades per les noves restriccions hi ha unes quantes ciutats de l'Algarve, la regió més al sud del país i que n'és una de les principals destinacions turístiques. Les mesures, doncs, suposen un nou cop a aquest sector, que se suma a la decisió del Regne Unit, anunciada fa un mes (just després de l'esmentada final de la Champions), de retirar Portugal de la llista verda de territoris on els turistes britànics poden viatjar sense restriccions.

Increment generalitzat

Portugal va viure el pitjor moment de la pandèmia a principis d'any: el 28 de gener es van diagnosticar més de 16.400 casos de covid i l'endemà es va arribar a un màxim de 303 morts. Les fortes restriccions imposades, que van incloure un confinament estricte i tocs de queda que en algunes ocasions començaven al migdia, van permetre rebaixar dràsticament les xifres fins a arribar a una situació molt positiva a finals de febrer. En total, des del començament de la pandèmia Portugal ha detectat 882.006 contagis i ha registrat 17.101 morts a causa del covid-19.

Les autoritats sanitàries temen que l'increment de casos que s'està començant a registrar a Portugal (i que també és clarament visible en altres països europeus, com el Regne Unit i Espanya) es pugui estendre a tot Europa al llarg de l'estiu. La relaxació de les mesures de prevenció a causa de l'avanç de la vacunació, unida a l'expansió de la variant Delta i a grans esdeveniments massius com l'Eurocopa de futbol, poden facilitar que el virus torni a trobar espai per créixer. "S'estan començant a complir els tres requisits per tenir-ne una nova onada: una nova variant, un gruix de la població encara per vacunar i un increment de l'activitat social i econòmica", advertia dilluns el cap de l'OMS a Europa, Hans Kluge.

stats