Internacional 14/02/2017

El president austríac alerta del populisme que vol destruir Europa

Van der Bellen fa un discurs europeista en un any electoral amb bones perspectives per a la ultradreta

Marta Rodríguez
2 min
El president austrícac Van der Bellen parla amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en segon pla, a Estrasburg.

EstrasburgUn cant a l'Europa unida i forta. El president d'Àustria, Alexander van der Bellen, ha fet una defensa tancada dels valors, la història i sobretot el futur de la Unió Europea davant del ple del Parlament d'Estrasburg, en el que ha estat el seu primer discurs a l'estranger. No és casual que l'ecologista hagi triat aquest auditori i aquest to per a la seva estrena fora de les fronteres austríaques, ja que ell mateix va guanyar gairebé per la mínima en les eleccions de desembre al candidat ultradretà i euròfob de l'FPÖ.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb aquestes credencials, Van der Bellen, economista de 72 anys, ha assegurat que la seva pròpia victòria va ser la "negativa clara al nacionalisme, proteccionisme i el populisme simplista" que amenacen de destruir Europa. En referència implícita a un any electoral a França, Alemanya i Holanda amb forces xenòfobes i ultres ben posicionades a les enquestes, ha afirmat que "és possible guanyar eleccions amb un discurs nítidament europeista", una sentència aplaudida a la cambra, a excepció, naturalment, dels diputats euroescèptics.

En aquest sentit, el president ha alertat dels que volen "destruir" el projecte europeu i ha instat la ciutadania i els estats a no caure en "els cants de sirena" de fer de la UE un "regne de taifes" en què cadascú rema en una direcció buscant el benefici propi. No és el camí, ha assenyalat Van der Bellen, per a qui l'Europa de tots a una "suma" i guanya en capacitat negociadora amb les transnacionals. "¿Algú creu que un país en solitari podria parar els peus a les multinacionals?", s'ha qüestionat, per respondre que només una institució com l'europea pot donar respostes als grans desafiaments del "canvi climàtic, la migració, l'atur, la lluita contra el terror i la guerra".

L'austríac ha advertit que cal aturar les amenaces perquè és molt difícil recompondre peces trencades. "Destruir Europa és molt fàcil però reconstruir-la podria portar decennis", ha insistit, alhora que ha fet una crida a plantar cara als ultranacionalistes i xenòfobs que han acabat imposant les seves "disjuntives" que confonen i amenacen d'acabar amb un projecte que en 60 anys, ha subratllat, s'ha erigit com una "fita única" en la defensa i el respecte als drets humans, l'èxit econòmic i la prosperitat". En un moment en què s'ha de triar entre "l'amor a la petita pàtria o a Europa" o en l'ajuda al veí o als nouvinguts, l'única via per continuar és més Europa i rebutjar de ple els "nous murs i el nacionalisme" perquè, ha assenyalat Van der Bellen, "no solucionen cap problema sinó que en creen de nous", com demostra la història recent del continent.

El president s'ha presentat com un descendent de refugiats "fill d'Europa", tant per convicció com per cultura, amb un gens que provenen de diferents bandes del continent, i ha admès que al seu país els "més vells" rememoren "a vegades amb raó" els temors perquè es repeteixin els episodis dels anys 30 mentre que, per contra, els electors més joves veuen el seu futur dins d'Europa. "Paga la pena Europa", ha conclòs gairebé com un lema.

stats