El president tunisià s'aferra al poder absolut

Un mes després d'atorgar-se poders excepcionals, Kaïs Saïed no ha nomenat nou primer ministre ni ha presentat el seu full de ruta

Ricard G. Samaranch
3 min
El president tunisià Kais Saied camina protegit per guàrdies de seguretat a l’avinguda Habib Bourguiba deTunis.

TunisEl president de Tunísia, Kaïs Saïed, sembla gaudir tant exercint un poder absolut que li costa desprendre-se'n. Dilluns, quan es complia el termini d'un mes que ell mateix havia fixat, Saïed va decidir prolongar les "mesures excepcionals", decretades per ell mateix a partir d'una interpretació molt forçada d'un article de la Constitució pensat per a casos de "perill imminent" per a la seguretat nacional. Entre les mesures adoptades, figura la congelació del Parlament i l'assumpció de plens poders executius després d'haver substituït el primer ministre, Hichem Mechichi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que feia dies que s'esperava que el cap d'estat adrecés un missatge a la nació, l'extensió d'aquest període d'excepcionalitat es va fer a través d'un missatge penjat a la pàgina de Facebook de la Presidència a mitjanit. Això sí, la nota assegurava que el president compareixeria "els pròxims dies". Tot i les pressions de les cancelleries occidentals i de la societat civil tunisiana per nomenar un nou primer ministre i presentar el seu full de ruta, Saïed no ha fet ni una cosa ni l'altra.

De fet, Saïed ni tan sols ha explicat clarament quins són els "perills" que el van portar a recórrer a l'article 80. El país fa mesos que vivia una greu crisi política i econòmica, a la qual s'ha de sumar una virulenta onada estival d'infeccions de covid-19. Ara bé, aquesta setmana Saïed va carregar contra el conjunt de la classe política tunisiana, donant a entendre que la seva incompetència podria ser la raó del seu cop de força. "Amb la seva manera de treballar, les institucions polítiques són un perill que pesa sobre l'estat. El Parlament mateix és un perill per a l'estat".

Ampli suport popular

D'acord amb les enquestes, el president disposa d'un ampli suport entre una població farta de les corrupteles i la mala gestió de la classe política que ha governat el país durant l'última dècada, és a dir, des de la Revolució que va destronar el dictador Ben Ali. Precisament, Saïed, un independent de 63 anys que va arrasar a les eleccions presidencials del 2019, deu bona part de la seva popularitat a la seva fama d'home íntegre i auster.

Segons els rumors que circulen a Tunis, el prestigiós governador del Banc Central hauria respost a l'oferta de Saïed per dirigir el govern amb un programa, la qual cosa no hauria agradat al president. "Aquest home no vol consultar res amb ningú. Ni tan sols ha rebut cap representant dels partits polítics! Només es deixa aconsellar per un cercle molt petit de consellers", comenta la dirigent d'una de les principals associacions de la societat civil del país, tan preocupada com l'oposició per una possible deriva autoritària de Saïed, que sempre ha insistit que no aspira a convertir-se en un dictador.

Dijous passat Amnistia Internacional va adreçar una advertència al cap d'estat per l'arbitrarietat d'algunes de les seves mesures anticorrupció. "Hem comprovat que a desenes de persones se'ls ha impedit sortir del país sense cap raó clara, sense saber qui ha pres la decisió i en contra de les normes internacionals i fins i tot de la mateixa llei del país", declara la tunisiana Amna Guellali, vicepresidenta d'aquesta ONG a la regió, que descriu el perfil dels afectats com a "polítics, homes de negocis, alts funcionaris".

En una recent visita a l'aeroport de Tunis, Saïed va assegurar que la llibertat de moviment era vigent al país. "Les persones buscades per la justícia, que són sospitoses de corrupció, o que han de regularitzar la seva situació davant la justícia són les úniques afectades per la prohibició de viatjar", va proclamar. Tanmateix, la majoria dels afectats no tenen cap causa oberta coneguda.

Una de les "mesures excepcionals" que va adoptar Saïed el mes passat va ser aixecar la immunitat dels diputats. Una dotzena d'ells han estat detinguts –si bé la majoria després alliberats– o bé sotmesos a arrest domiciliari. Entre ells, Yosri Dali, de la ultraconservadora Coalició Karama. "Fa una setmana que estic en arrest domiciliari i encara no sé per què. No m'han mostrat cap ordre judicial", es queixa en una conversa telefònica.

Alguns alts funcionaris, com l'antic Chawki Tabib, també està en arrest domiciliari. Els rumors apunten que la raó és una venjança per haver destapat un escàndol de corrupció que va acabar provocant la dimissió de l'antic primer ministre, Elies Fajfaj.

Malgrat aquest panorama, al carrer es respira tranquil·litat gràcies, sobretot, que el principal partit de l'oposició, els islamistes moderats d'Ennahda, han renunciat a mobilitzar els seus militants per por de desencadenar una confrontació civil. A més, la formació està molt debilitada, travessa unes fortes turbulències internes que han portat el seu líder, Rached Ghannouchi, a destituir el comitè executiu.

stats