El príncep Felip ha sigut molt popular entre els britànics per les seves habituals indiscrecions en públic

Un llibre aparegut pel seu 85è aniversari va recollir una selecció de les sortides de to del consort

1 min
El príncep Felip, quan tenia 94 anys / GETTY IMAGES

LondresFelip, duc d'Edimburg, ha estat conegut pels seus polèmics acudits i comentaris sorneguers, i sovint ofensius, que li han valgut tenir grans titulars de premsa durant els últims 65 anys. Amb motiu del seu 85è aniversari, dos veterans de Fleet Street (el carrer on tradicionalment hi havia totes les redaccions de diaris de Londres), Phil Dampier i Ashley Walton, van aplegar el que pràcticament és una galeria de tresors del consort al llibre ‘Duke of Hazard: The wit and wisdom of prince Philip’.

Durant els 73 anys que va estar al costat de la reina, sempre dues o tres passes enrere, l’home no va perdre mai el sentit de l’humor. El llibre, però, anava més enllà, perquè volia mostrar també el seu sentit compassiu. A palau el recull d’anècdotes no va fer gaire gràcia.

Amb motiu de la publicació del llibre, quan li van demanar a Phil Dampier quina considerava la pixada fora de test més bona o divertida del príncep Felip, va respondre el següent: “A la cerimònia d'independència de Kènia, el 1963, en què Felip representava el Regne Unit, quan estava a punt d’arriar-se la bandera britànica, es va dirigir al líder independentista kenià Jomo Kenyatta i li va preguntar: «Estàs segur que vols seguir tirant endavant amb tot això?»"

A continuació es poden llegir altres de les anècdotes recollides al llibre, molt resumides.

  • 1 El 1967 li van preguntar si li agradaria viatjar a Moscou per ajudar a relaxar les tensions de la Guerra Freda. Va respondre amb total sinceritat: "M'agradaria molt anar a Rússia, encara que els bastards [comunistes] van assassinar la meitat de la meva família".
  • 2 Any 1981. El Regne Unit travessa una dura crisi econòmica, hi ha una alta taxa d'atur que afecta milions de ciutadans: "Fa uns anys, tothom deia que havien de tenir més temps lliure, que la gent treballava massa. Ara que tothom té més temps lliure es queixen perquè no tenen feina. La gent no es posa d'acord sobre el que realment vol", va dir.
  • 3 En un viatge a la Xina durant la dècada dels vuitanta va fer un comentari molt poc políticament correcte als estudiants britànics amb qui es va entrevistar: "Se us faran els ulls ametllats si us quedeu massa temps".
  • 4 Durant una visita a la ciutat escocesa d'Oban el 1995, va preguntar a un professor d'una autoescola: "Com s'ho fa perquè els nadius estiguin sense beure un temps prou llarg per poder aprovar l'examen?"
  • 5 En un viatge a Austràlia el 1998 li va preguntar a un grup d’estudiants que acabaven de tornar d'un recorregut a peu per Papua Nova Guinea: "¿Així doncs, vau aconseguir que no se us mengessin?"
  • 6 El 1999 Felip va preguntar a Lord John Taylor de Warwick, un membre de la Cambra dels Lords d'origen jamaicà, de quina "part exòtica del món era". "De Birmingham", li va respondre Taylor.
  • 7 "Que sou sords? Si esteu a prop d'aquí, no és estrany que sigueu sords", va dir Felip durant una visita a Gal·les, el 1999, a un grup de persones sordes que seien al costat d'una banda de percussió.
  • 8 L'any 2001 Felip li va dir a un nen de 13 anys l'ambició del qual era viatjar a l'espai que era massa gras per ser astronauta.
  • 9 Mentre viatjava per Austràlia el 2002, el príncep li va preguntar a un aborigen si encara s'anaven tirant llances entre ells.
  • 10 En una recepció l’any 2009 per a ciutadans britànics d’orígens familiars a l’Índia, Felip va comentar amb l'empresari Atul Patel (un cognom molt comú al país) després de mirar el seu identificador: "Hi ha molts parents teus aquí avui, oi?"
stats