El príncep Felip serà enterrat als jardins del castell de Windsor

Hi haurà vuit dies de dol oficial i la reina en passarà trenta més sense actes oficials

3 min
Les tres edats del príncep: com a oficial de l'armada, a finals dels anys quaranta, un cop ja retirat de la vida pública, i en una imatge dels primers anys 2000

LondresEl duc d'Edimburg va néixer el 10 de juny del 1921 a l'illa de Corfú. Durant els 73 anys com a consort de la reina Elisabet II abans de retirar-se de la vida oficial, va tenir 22.219 compromisos públics, va pronunciar 5.496 discursos i va escriure o coescriure catorze llibres. Va ser, de fet, el membre més actiu de la família reial. Amb la seva habitual sornegueria, quan es va retirar de la vida oficial, el 2 d'agost del 2017, va declarar que havia sigut “el descobridor de plaques [d’inauguracions] més experimentat del món".

El seu enginy, o la seva llibertat per saltar-se el protocol com només ho poden fer els consorts de la reina d’Anglaterra, l’han fet famós entre el públic i, a més de les seves fundacions, probablement serà recordat i enyorat per aquest aspecte a la premsa britànica.

Protocol

Quin serà el protocol els pròxims dies? Les banderes de tot el país onejaran a mig pal i el primer ministre, Boris Johnson, decidirà quins esdeveniments esportius i actes oficials s'han de suspendre, tot i que en temps de pandèmia no n'hi ha gaires per suspendre. En tot cas, quan s'anunciïn els actes, el que és segur és que Windsor serà l'epicentre de la cerimònia i que no serà (a causa del coronavirus, però també per desig del príncep) un funeral gens pompós.

En termes generals, quan mor un membre de la família reial, o fins i tot una figura pública important, hi ha una vetlla d’estat al Westminster Hall, la sala més gran dins del palau de les Cases del Parlament, on el públic pot presentar els seus respectes al fèretre.

Però en el cas del príncep Felip, les cerimònies que envoltaran l’enterrament seran, probablement, més privades, també per les actuals circumstàncies. Mentre s’ultimen els detalls, les seves despulles seran al Palau de Saint James, el mateix lloc on va estar la princesa Diana abans de ser enterrada. El públic no hi podrà accedir.

Com a consort de la reina, el príncep Felip té dret a un funeral d’estat, amb tota la pompa i circumstància, incloent-hi una desfilada militar i salves d’honor. Però, si no hi ha canvis d'útima hora, la voluntat del finat era tenir una cerimònia molt més privada.

No es preveu tampoc que sigui enterrat a l’abadia de Westminster o a la capella de Saint George, del castell de Windsor, com la majoria dels monarques i els seus consorts. Amb tota seguretat, Felip descansarà en els jardins privats de Frogmore, situats també als terrenys del castell de Windsor. La raó remet a la vida privada de la parella. Els jardins han tingut una especial significació per a la reina i el seu marit, i és on Elisabet II passeja amb els seus gossos.

Felip no descansarà eternament sol. Les despulles de la reina Victòria i del príncep Albert també són als mateixos jardins.

La premsa britànica assegura que el príncep Felip ha estat molt implicat en els preparatius del seu funeral, que són coordinats per l’oficina del Lord Chamberlain al Palau de Buckingham.

El servei religiós tindrà lloc a la capella de Saint George, del castell de Windsor, i serà un enterrament militar.

La reina, de 94 anys, seguirà un estricte període de dol de vuit dies. Durant aquest temps, la vida política del país es paralitzarà, ja que no se sancionarà cap llei en tramitació al Parlament. Se suspendran també tots els protocols. Al cap de trenta dies, la reina tornarà a l’activitat pública.

stats