Arrenca la invasió de Gaza: "Aquesta és la segona fase de la guerra"

Netanyahu anuncia que les tropes israelianes ja són dins de la Franja i adverteix que "la guerra serà llarga"

3 min
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, aquest vespre de dissabte a Tel-Aviv, quan ha anunciat la "segona fase de la guerra".

BarcelonaLa invasió terrestre de Gaza ha començat. L'escala de l'ofensiva encara és difícil de mesurar, especialment enmig d'un bloqueig informatiu que manté la franja de Gaza totalment incomunicada, però el govern d'Israel ha donat l'ordre. Ho ha anunciat aquest vespre el mateix primer ministre, Benjamin Netanyahu, en una roda de premsa a Tel-Aviv, on ha assegurat que s'ha entrat ja en "la segona fase de la guerra". "Forces terrestres addicionals han entrat dins de la seu del mal, aquesta és la segona fase de la guerra, i té objectius molt clars: volem desmantellar Hamàs i portar els ostatges a casa". Així ha arrencat Netanyahu la seva intervenció davant la premsa, on ha assegurat que aquesta decisió s'ha pres de forma "unànime" dins del gabinet de guerra del seu govern. Al seu costat hi havia el ministre de Defensa, Yoav Gallant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els nostres soldats estan lluitant en territori enemic, estem desplegats en el nord i en el sud", ha dit també, i ha tornat a demanar a la població palestina de Gaza que evacuï el nord de la Franja. Una crida que s'ha repetit, de fet, durant tot aquest dissabte. Des del matí, l'exèrcit d'Israel advertia la població de Gaza que evacués el nord, on es troba la ciutat de Gaza, una insistència que ja pronosticava que es preparaven per a l'assalt terrestre.

En els últims dos dies s'han incrementat les operacions terrestres a petita escala dins de la franja de Gaza, unes incursions que buscaven desarticular les defenses de Hamàs i preparar el terreny per a la tan anunciada invasió. Aquest dissabte, però, els soldats israelians ja no es retiraven cap a fora de la Franja. "En les anteriors incursions entraven a nivell companyia, uns 180 homes aproximadament, i es retiraven. Ara han entrat amb una entitat d’unitat més important i, a més, no es retiren. Ja ocupen posicions a la Franja. Però per l’escala no és una gran ofensiva", explicava a l'ARA Edu Farré, expert en estudis estratègics i seguretat internacional.

"Aquesta és la nostra segona guerra d'independència"

Era molt difícil confirmar què passa sobre el terreny, ja que des d'ahir les telecomunicacions han quedat totalment tallades a Gaza. Però el senyal que les incursions terrestres d'aquest dissabte ja formen part de la invasió terrestre l'ha donat Netanyahu. "Comandament i tropes ara lluiten en territori enemic", ha insistit. El primer ministre ha comparegut després de reunir-se amb un grup de representants de les famílies dels 229 ostatges que continuen captius a la franja de Gaza. I davant les preguntes de la premsa, ha assegurat que "no hi ha cap contradicció" entre l'objectiu militar de derrotar Hamàs i el de rescatar els ostatges.

Netanyahu ha advertit que "la guerra serà llarga i difícil" i ha arribat a afirmar: "Aquesta és la nostra segona guerra d'independència". "Salvarem el nostre país. Lluitarem per aire, per terra, i lluitarem i guanyarem", ha dit. El líder israelià ha insistit que pensa "assegurar-se que els assassins paguin el preu de la massacre" del 7 d'octubre, quan Hamàs va assaltar diverses poblacions israelianes properes a la Franja i va matar 1.400 persones. "Els nostres objectius són molt clars: destruir la capacitat militar i governamental de Hamàs i retornar els ostatges a casa", ha dit, en aquest ordre.

Preocupació per un possible atac sobre l'Hospital Al-Shifa

Mentrestant, Gaza continua a les fosques, sense connexions de comunicació i amb el bloqueig d'aliments i ajuda encara en peu, a més de les bombes, que no han deixat de caure durant tot el dia. Aquest dissabte l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Volker Türk, alertava que les operacions terrestres a gran escala israelianes a Gaza poden tenir conseqüències "catastròfiques", amb possiblement milers de morts civils més. "Sumats a la misèria i el patiment dels civils, els atacs israelians a les instal·lacions de telecomunicacions i el posterior tancament d'internet han deixat els habitants de Gaza sense manera de saber què passa a Gaza i els han aïllat del món exterior", afegia.

A la preocupació per l'arribada de les tropes terrestres a Gaza se n'hi ha sumat una altra aquest dissabte. Algunes informacions publicades per les Forces de Defensa d'Israel feien témer un atac militar sobre l'hospital més gran de la franja de Gaza, l'Hospital Al-Shifa, que és a la ciutat de Gaza i atén encara centenars de ferits. Les forces israelianes i el Shin Bet (la xarxa d'espies israelians dins de Gaza) han fet pública la gravació d'un presumpte interrogatori a dos membres de Hamàs capturats per l'exèrcit. En la gravació, els dos homes expliquen que sota l'Hospital Al-Shifa "hi ha un soterrani" on s'amaguen membres i comandaments de Hamàs. La gravació arriba l'endemà que un dels portaveus de l'exèrcit d'Israel ja hagués acusat Hamàs de tenir la seva principal base d'operacions sota aquest hospital. Tot plegat ha fet sortir diverses organitzacions humanitàries a advertir en contra d'un possible atac a l'hospital. Personal de Metges Sense Fronteres (MSF) opera també a l'Hospital Al-Shifa.

stats