Pròxim Orient

Primer atac mortal amb explosius a Israel en onze anys

Un doble atac amb motxilles bomba prop de Jerusalem deixa un mort i 22 ferits

3 min
Un expert en desactivació de bombes i la policia israeliana treballen al costat d'un autobús danyat després d'una explosió a una parada d'autobús a Jerusalem

JerusalemA primera hora del matí d'aquest dimecres, en plena hora punta, s'han produït dues explosions consecutives en dos punts diferents de la carretera que uneix Tel-Aviv amb Jerusalem, molt a prop d'aquesta ciutat. Hi ha almenys un mort i 22 ferits, segons la policia israeliana. Les autoritats han informat que es tracta d'un "atac combinat" amb motxilles bomba, que anaven plenes de claus per maximitzar el dany, i que s'han detonat a distància.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una tècnica gairebé inèdita des de la Segona Intifada (2000-2005). L'únic atac mortal amb bomba des de llavors va produir-se l'any 2011 en un quiosc proper al Centre Internacional de Convencions de Jerusalem. Va morir una dona. L'atemptat encara no ha estat reivindicat, tot i que Hamàs ja ha celebrat l'acció. La Jihad Islàmica Palestina (JIP) tampoc ha reclamat l'autoria de l'atac, però ha defensat que es tracta d'una "resposta natural a l'ocupació". 

La primera explosió s'ha produït a les set del matí a la parada d'autobús de Givat Shaul, dins del terme municipal de Jerusalem, un escenari que remet als atemptats contra autobusos de la Segona Intifada. 17 persones que eren a l'estació en el moment de la deflagració han resultat ferides, dues d'elles de gravetat, i una ha mort segons fonts sanitàries. El segon explosiu ha estat detonat trenta minuts després a la cruïlla de Ramot, a menys de sis quilòmetres del primer atac, i ha deixat cinc ferits.

El comissari de policia Kobi Shabtai ha informat que hi podria haver dos autors diferents. "Aquesta és una estratègia d'atac que feia molts anys que no vèiem", han dit Shabtai, que ha demanat als ciutadans que estiguin alerta per la presència de paquets sospitosos i ha informat que la policia està escorcollant la zona i tot Jerusalem a la recerca d'altres dispositius.

La víctima ha estat identificada com a Aryeh Shechopek, un canadenc de 16 anys que estudiava en una escola religiosa, segons la televisió israeliana Kan. Amb Shechopek ja són 29 els israelians morts a Israel i Cisjordània aquest any a causa d'atemptats palestins. El futur primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha dit en un missatge a Twitter que prega "per la salut de les persones ferides" i ha enviat el seu suport "a les forces de seguretat que estan operant sobre el terreny". En declaracions a Army Radio, l'alcalde de Jerusalem, Moshe Lion, s'ha mostrat ferm: "No deixarem que [el terrorisme] pertorbi la nostra forma de vida". També ha assenyalat que cal invertir "milers de milions" de xéquels per millorar les condicions de vida dels residents de Jerusalem Est i així lluitar contra les vies que condueixen al terror. 

"Recuperar els assassinats selectius"

Per la seva banda, el líder de Poder Jueu, l'ultradretà Itamar Ben Gvir, ha anat fins al lloc de l'explosió, on ha dit que "el terror ha de pagar un preu molt, molt, molt alt" per aquests atemptats. Ben Gvir, que reclama convertir-se en el pròxim ministre de Seguretat Pública –responsable de la policia–, ha sostingut que Israel ha de "recuperar els assassinats selectius" d'objectius militars i membres de grups terroristes.

També ha demanat imposar més restriccions als presos condemnats per crims de seguretat, bloquejar els subsidis de l'Autoritat Palestina a les famílies de terroristes i "anar casa per casa" per trobar els autors d'atemptats, després d'atacs combinats com el d'aquest dimecres al matí. "La política ha de canviar", ha dit, i ha afegit: "Hem de formar govern com més aviat millor; el terror no espera".

Un adolescent mort a Nablus

Els atemptats d'aquest dimecres s'han produït poques hores després de la mort d'un adolescent palestí, la nit de dimarts, durant enfrontaments entre milicians i l'exèrcit israelià a Nablus. El jove ha estat identificat com a Ahmad Shehada, de 16 anys, i és la víctima palestina número 200 a Cisjordània en xocs amb les forces de seguretat israelianes: la xifra més alta des del 2006.

Paral·lelament, un ciutadà israelià va morir la nit de dimarts en un accident de trànsit a prop de la ciutat palestina de Jenin. L'home, que pertanyia a la minoria drusa israeliana, va ser traslladat a un hospital local, on milicians de la Jihad Islàmica van segrestar el cos. El grup podria voler el cadàver per intercanviar-lo per presos palestins o per cossos de milicians morts a mans israelianes que no s'han entregat a les seves famílies. En declaracions a mitjans israelians, el pare del mort ha assegurat que el seu fill va ser segrestat "per 20 emmascarats" quan encara tenia pols. "No vam poder fer res per evitar-ho", ha dit.

stats