Geopolítica

Els conflictes reforcen l'aliança entre Putin i Xi 

Els delegats europeus han marxat del III Fòrum de la Franja i la Ruta a Pequín quan hi ha intervingut el president rus

3 min
El president rus, Vladímir Putin, i el president de la Xina, Xi Jinping, aquest dimecres a Pequín.

PequínEn un moment de crisi geopolítica, Xi Jinping i Vladímir Putin asseguren que les amenaces globals enforteixen la seva aliança, però eviten parlar públicament d'Ucraïna i la guerra a Gaza. La bona sintonia exhibida entre Putin i Xi Jinping s'ha convertit en la protagonista de la cimera que celebra els deu anys d'història del que es coneix com la Nova Ruta de la Seda, un projecte d'infraestructures mundials. Els dos líders han mostrat unitat davant d'Occident en la primera jornada d'aquest III Fòrum de la Franja i la Ruta, que s'ha celebrat a Pequín, amb nombrosos líders del Sud Global.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president xinès ha destacat que la “confiança” entre Rússia i la Xina creix constantment i Putin ha advertit que les amenaces mundials estan “enfortint” la cooperació entre els dos països. Segons l'agència de notícies Xinhua, Xi Jinping ha afirmat que els dos països han de fer esforços per “salvaguardar de manera conjunta la justícia internacional” i “promoure el desenvolupament a escala mundial”. 

Els dos mandataris han mantingut una reunió de tres hores al marge del fòrum que aparentment ha servit per aprofundir la seva aliança estratègica i presentar-se com un bloc en defensa d'un món multipolar, davant l'actual ordre internacional liderat per Occident. Tots dos han qualificat de confidencials les converses mantingudes sobre Ucraïna i el Pròxim Orient.

La Xina no ha dubtat a donar protagonisme a Putin en l'esdeveniment diplomàtic més important que ha organitzat des del final de la pandèmia. A la cerimònia d'obertura, celebrada al Gran Saló del Poble, el mandatari rus ha entrat amb Xi Jinping i a la foto de grup ha estat al seu costat. Putin ha estat el primer a intervenir després del discurs de Xi, moment en què han abandonat la sala delegats europeus, com ara l'ex primer ministre francès Jean-Pierre Raffarin. 

Una oportunitat per a Putin

Tot i l'incident, per a Putin la cimera ha estat una oportunitat de mantenir contactes amb altres mandataris. La invasió d'Ucraïna ha aïllat el líder rus que, a més, té una ordre de detenció per crims de guerra emesa pel Tribunal Penal Internacional (TPI)

La invitació de Pequín, que no reconeix el TPI, ha estat una oportunitat per participar en un esdeveniment internacional. Putin s'ha reunit amb el primer ministre d'Hongria, el president del Vietnam, el primer ministre de Tailàndia i el del Pakistan. 

El líder del Kremlin ha elogiat la iniciativa de la Nova Ruta de la Seda i l'èxit obtingut en la seva primera dècada. N'ha destacat l'èxit de connectar i integrar diverses regions del món, tot respectant “la diversitat cultural i cada model de desenvolupament”. 

El president rus, Vladímir Putin, en el seu discurs durant el III Forum de la Ruta de la Seda a Pequín, aquest 18 d'octubre de 2023.
Foto de família del III Forum de la Ruta de la Seda a Pequín, aquest 18 d'octubre de 2023.

Putin ha mostrat el seu suport a impulsar una ruta del mar del Nord, des de Múrmansk, a la frontera de Rússia amb Noruega, fins a l'estret de Bering. Una ruta que estimularia el comerç entre l'est i l'oest i podria estar oberta al trànsit tot l'any. 

Missatge de Xi contra les sancions als xips

En el discurs d'obertura del fòrum, Xi Jinping ha presentat un full de ruta de vuit punts per al futur. Però no ha oblidat llançar missatges polítics assegurant que la Xina rebutja la rivalitat geopolítica i la política de blocs. I ha afegit: “Ens oposem a les sancions econòmiques, el desacoblament i les interrupcions de la cadena de subministrament”. Les paraules arriben l'endemà que els Estats Units anunciessin una ampliació de les sancions a l'exportació de xips i tecnologia a empreses xineses. 

El president xinès ha anunciat que Pequín injectarà més de 100.000 milions de dòlars per finançar la nova fase de la iniciativa de la Franja i la Ruta. És una quantitat baixa comparada amb els més de dos bilions de dòlars que s'ha compromès en préstecs fins ara. Dels grans projectes d'infraestructures, que han generat un gran endeutament entre els països receptors i també problemes ecològics, es passarà a projectes més selectius enfocats a la tecnologia i al desenvolupament d'energia verda. 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha intervingut en el fòrum per demanar que s'adoptin mesures per evitar el sobreendeutament dels països en desenvolupament que hi participen. Des de Pequín, també ha insistit que l'atac de Hamàs no pot “justificar el càstig col·lectiu dels palestins a Gaza”.

stats