El govern israelià es queda en minoria de la nit al dia

Una diputada trànsfuga del partit del primer ministre deixa Bennett al llindar d’unes noves eleccions

P.J. Armengou
2 min
El primer ministre israelià, Naftali Bennett, visita l'assentament jueu de Beit El, el 5 d'abril de 2022.

JerusalemSisme polític a Israel. De manera inesperada, el govern del primer ministre Naftali Bennett s’ha quedat aquest dimecres en minoria al Parlament després que la diputada Idit Silman, del mateix partit que Bennett (Yamina), decidís abandonar la coalició sense previ avís. "Els meus valors clau són incompatibles amb la realitat actual", ha dit Silman, que ha afirmat que l’executiu israelià "està danyant" la identitat jueva del país. La diputada, que ha cridat a la creació d’una nova coalició, ha tingut diverses topades amb els membres més esquerrans del govern en les darreres setmanes, però res feia preveure la seva decisió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La notícia ha estat especialment ben rebuda per l’exprimer ministre i cap de l’oposició, Benjamin Netanyahu, que ha celebrat el "moviment valent" de Silman i ha convidat la diputada a unir-se a les seves files. "Torneu a casa. Sereu rebuts amb total respecte i amb els braços oberts", ha dit Netanyahu en una carta oberta dirigida a la diputada, però també a possibles nous trànsfugues. L’actual govern israelià està conformat per una coalició de vuit partits pertanyents a un ampli espectre polític i social: socialistes, conservadors, lliberals, jueus ortodoxos, àrabs... I també antics membres del partit de Netanyahu, el Likud.

La decisió de Silman deixa Bennett amb només 60 dels 120 seients que hi ha a la Knesset i amb un diputat menys al seu propi partit, que lidera la coalició tot i tenir només set diputats. Ara, sis. El principal partit del govern, amb 17 diputats, és el Yesh Atid, liderat per l’actual ministre d’Exteriors, Yair Lapid, que hauria d’assumir el càrrec de primer ministre l’agost del 2023. La nova situació aboca Bennett a pactar les seves propostes legislatives amb l’oposició, i especialment amb la Llista Unificada, un partit àrab. Aquest fet podria alienar encara més els membres més conservadors i sionistes del seu govern i podria provocar noves baixes. La debilitat del govern també dona ales a Netanyahu, que tot i estar afectat per un greu cas de corrupció aspira a tornar a governar Israel, que ja va liderar durant 15 anys.

Tot plegat situa Bennett a la corda fluixa, només 10 mesos després d’assolir el poder, i podria desencadenar unes noves eleccions, les cinquenes des del 2019. Amb l’actual situació, si Netanyahu aconseguís 61 vots –cosa poc probable segons els analistes-- podria forçar uns comicis i dissoldre la Knesset, o bé podria proposar un nou govern de coalició sense necessitat de passar per les urnes. Però per ambdues coses necessita més suport del que té actualment. "Continuaré intentant persuadir els meus amics perquè tornin a casa i formin un govern de dreta", ha dit aquest dimecres Silman, a qui Netanyahu hauria ofert dirigir el ministeri de Sanitat en un futur govern, segons mitjans israelians.

stats