Pròxim Orient

Indignació a Israel per l'aprovació de la llei que blinda Netanyahu davant la justícia

El Parlament dona llum verda a la norma en una tensa sessió celebrada de matinada i desferma una nova onada de protestes a tot el país

ARA
3 min
Protestes a Israel després que el Parlament aprovi la llei que blinda Netanyahu davant la justícia.

BarcelonaEl Parlament israelià, la Knesset, ha aprovat definitivament la llei que blinda el primer ministre, Benjamin Netanyahu, davant la possibilitat de ser recusat o declarat no apte per al càrrec per motius judicials, just quan té un judici obert per presumpta corrupció. La llei ha passat aquesta matinada la seva tercera i última lectura i s'ha aprovat a les 6 del matí, després d'una intensa sessió plenària que ha durat tota la nit i que ha tingut diversos moments de tensió. La norma s'ha aprovat finalment amb 61 vots a favor i 47 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I la reacció no s'ha fet esperar. Milers de persones han sortit al carrer a manifestar-se, en una nova jornada de protestes que espera reunir almenys mig milió de manifestants a diversos indrets d'Israel, amb talls de carreteres i concentracions a les portes del domicili de membres del govern, segons Efe. La llei aprovada aquest dijous forma part de la polèmica reforma judicial que impulsa el govern de Netanyahu, que resta poders al Tribunal Suprem i que ha estat rebuda amb multitudinàries protestes al carrer en els últims tres mesos. Diversos països han expressat també la seva "preocupació" per una reforma que consideren que trenca la independència judicial i la separació de poders, i soscava la democràcia israeliana.

L'oposició va presentar diverses objeccions a la legislació, que consideren que està "feta a mida" per protegir Netanyahu dels seus comptes pendents amb la justícia. La norma, de fet, s'ha aprovat per procediment accelerat. El primer ministre, que ha format govern amb l'extrema dreta en aquesta nova legislatura, està acusat en diversos casos de frau, suborn i abús de confiança. La llei prohibeix al Tribunal Suprem ordenar a un primer ministre que s'agafi un "permís d'absència", la fórmula que es creu que la justícia podria fer servir per forçar Netanyahu a dimitir per conflicte d'interessos, donat que el seu govern tramita una reforma del sistema judicial que l'ha de jutjar a ell mateix. Es dicta, doncs, que aquesta absència temporal només es pot forçar amb el vot de tres quartes parts del govern i tres quartes parts del Parlament (almenys 90 diputats).

Concentracions davant la casa de líders ultres

L'aprovació ha desfermat de nou la indignació popular, després de tres mesos de manifestacions setmanals en contra de la reforma judicial. A primera hora d'aquest matí, la policia israeliana havia detingut almenys 10 persones en les protestes, acusades de desordres públics. Aquest matí de dijous, una de les manifestacions es concentrava davant la casa del líder del partit ultraortodox Shas, Arieh Deri, a qui el govern vol convertir en ministre tot i estar condemnat per corrupció. L'executiu de Netanyahu, de fet, vol aprovar també una llei ad hoc per permetre a Deri recuperar el càrrec, ja que la llei israeliana actualment prohibeix ostentar càrrecs ministerials a persones amb condemnes judicials.

El líder de l'oposició, el centrista Yair Lapid, ha posat també el crit al cel per l'aprovació de la llei i ha acusat el govern de coalició de Netanyahu de comportar-se com un "lladre nocturn" en aprovar de matinada una llei "personal, obscena i corrupta contra un rumor infundat sobre una possible recusació". I és que tot plegat prové d'unes informacions sense confirmar que apuntaven que la fiscal general de l'estat, Gali Baharav-Miara, crítica amb la reforma judicial que prepara el govern, s'estava plantejant ordenar la recusació del primer ministre per conflicte d'interessos.

Netanyahu promet una "solució" per "calmar els ànims"

Aquest dijous al vespre, Netanyahu ha intentat agafar les regnes de la situació i, en un missatge televisat, ha promès que trobarà una "solució" per "calmar els ànims" dels israelians. "Faré tot el que tingui al meu abast", ha dit, i ha afegit: "No podem permetre que cap disputa posi en perill el nostre futur col·lectiu". Amb tot, el president israelià no s'ha mostrat obert a suspendre la tramitació de la polèmica llei.

Netanyahu s'ha adreçat als israelians després de reunir-se amb el seu ministre de Defensa, Yoav Galant, veterà del seu partit, el Likud, per impedir que sortís públicament a demanar que es frenés la reforma judicial, com havia avançat la premsa local.

stats