L'exèrcit israelià està "totalment preparat" per a l'assalt de Rafah i a l'espera de la llum verda del govern

L'aparició de campaments de tendes a Rafah i Khan Yunis reforcen les especulacions d'una invasió imminent

ARA
3 min
El camp de desplaçats interns a Rafah, que acull a milers de persones

BarcelonaL'exèrcit israelià està "totalment preparat" per a una potencial invasió de Rafah, l'única ciutat de la franja de Gaza on encara no han entrat els tancs, i està esperant la llum verda del govern, segons ha afirmat un alt funcionari de defensa a l'agència Reuters. Un portaveu del govern ha dit aquest dimecres que Israel està "avançant" amb l'operació terrestre, tot i que no ha donat cap termini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però en les últimes hores s'han reforçat les especulacions sobre una operació imminent, sobretot després que s'hagin fet públiques imatges de satèl·lit de l'empresa Maxar Technologies que mostren campaments de tendes blanques al costat de Khan Yunis i Rafah, en zones on setmanes enrere no hi havia res. El ministeri de Defensa d'Israel ha comprat 40.000 tendes, cada una amb capacitat per a una desena de persones, per evacuar civils de Rafah, segons mitjans locals. Tot i això, les autoritats hebrees no han confirmat que hagin fet el desplegament de tendes.

Mitjans israelians han publicat que el govern està a punt per enviar tropes a Rafah i que s'estan fent els preparatius per començar a evacuar els desplaçats. L'assalt es produirà "molt aviat", segons el diari Israel Hayom. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han informat que estan a punt per desplegar dues brigades de reserva a la Franja per alliberar les tropes que ara operen al centre de l'enclavament, que s'uniran a la divisió que es prepara per a futures operacions, inclosa l'ofensiva a Rafah, segons informa el diari The Times of Israel. Israel afirma que encara hi ha sis batallons de Hamàs actius a la Franja, dels quals quatre són en aquesta ciutat del sud.

Rafah, que fa frontera amb Egipte, acull la majoria dels 2,3 milions d'habitants de l'enclavament, dels quals més d'un milió són persones que s'han desplaçat des d'altres llocs de la Franja fugint de l'ofensiva israeliana. Els Estats Units, principal aliat d'Israel, s'han mostrat obertament contraris a l'assalt de la ciutat per les conseqüències humanitàries desastroses que tindrà; unes reticències que han retardat l'operació, anunciada fa mesos pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

"Massacres massives"

Egipte ha avisat que no permetrà l'entrada massiva de palestins que siguin expulsats de la Franja i ha alertat que una invasió de Rafah "portaria a massacres massives, pèrdues i destruccions generalitzades", ha dit el seu Servei d'Informació Estatal. Segons el portal nord-americà Axios, alts oficials d'intel·ligència i militars d'Israel s'han reunit aquest dimecres al Caire amb el cap de la intel·ligència egípcia i altres representants del govern per discutir l'operació a Rafah.

Tot i que l'assalt terrestre encara no s'ha produït, les forces israelianes bombardegen regularment Rafah. Aquest dimecres dues persones han mort en un atac a una casa, i els bombardejos de diumenge van provocar la mort de 22 persones, incloses 18 criatures.

Segons Reuters, el gabinet de guerra de Benjamin Netanyahu té previst reunir-se durant les pròximes dues setmanes per autoritzar les evacuacions de civils, que es preveu que triguin al voltant d'un mes, segons la ràdio pública Kan.

El Wall Street Journal ha informat aquesta setmana que els plans israelians preveuen que les dues o tres primeres setmanes de l'operació a Rafah consistiran en l'evacuació de civils, en coordinació amb els Estats Units, Egipte i altres països àrabs. Després, les FDI traslladaran gradualment els soldats cap a les zones on creuen que hi ha els líders de Hamàs.

stats