L'últim 'beatle' de l'Estat Islàmic, declarat culpable

La cèl·lula terrorista va segrestar, torturar i executar desenes d'occidentals a Síria, com el periodista James Foley

ARA
2 min
Dibuix del terrorista El Shafee Elsheikh durant el judici als Estats Units.

BarcelonaUn jurat federal dels Estats Units ha declarat culpable El Shafee Elsheikh, un dels quatre membres de la cèl·lula jihadista coneguda com els Beatles, a la qual s'atribueix el segrest, la tortura i la decapitació de desenes d'ostatges de l'Estat Islàmic a Síria, inclosos periodistes i cooperants. A Elsheikh, de 33 anys, el van capturar combatents kurds fa quatre anys, juntament amb Alexanda Kotey. Eren els dos integrants de la cèl·lula que quedaven en llibertat. Ara està a l'espera de la sentència, per càrrecs com presa letal d'ostatges i conspiració per cometre assassinat, que li poden comportar fins i tot la pena de mort. Tot i això, els fiscals nord-americans han avançat que no la demanaran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup, format per quatre homes d'origen britànic, es va guanyar el sobrenom dels Beatles pel marcat accent dels seus integrants. I també es va guanyar una macabra fama mundial després de difondre vídeos en què mostraven com decapitaven periodistes com els nord-americans James Foley i Steven Joel Sotloff i el japonès Kenzi Goto. A la banda, se li atribueixen almenys 27 execucions, segons les autoritats estatunidenques, a més del segrest de moltes altres persones, com els periodistes Marc Marginedas i Javier Espinosa i el fotoperiodista català Ricard Garcia Vilanova.

Elsheikh és l'únic dels quatre terroristes que ha sigut jutjat als Estats Units, després que Alexanda Kotey es declarés culpable al setembre en un jutjat dels Estats Units, on va admetre que havia estat involucrat en els assassinats de Foley i Sotloff, entre altres, i on va ser condemnat a cadena perpètua. Els altres dos beatles són Mohammed Emwazi i Aine Davis. El primer –la veu del vídeo de l'execució de Foley i a qui es coneixia com a Jihadista John– va morir el 2015 en un atac amb drons a Síria, mentre que Davis està empresonat a Turquia. Tots quatre van créixer a Londres, es van unir al Daeix (acrònim àrab de l'Estat Islàmic) per lluitar a Síria i van acabar custodiant els ostatges occidentals capturats per l'organització terrorista.

El Shafee Elsheikh, membre de la cèl·lula terrorista coneguda com els Beatles.

Elsheikh, a qui es va retirar el passaport britànic el 2018, és fill de refugiats sudanesos que van buscar asil al Regne Unit. El 2012 va viatjar a Síria, on es va unir a Al-Qaida abans de passar-se al Daeix. Els ostatges l'anomenaven Jihadista George i l'han identificat com el guàrdia principal i qui va dur a terme la major part de les tortures, segons publica la BBC.

stats