Tres morts en un atac houthi a un vaixell de càrrega comercial al golf d'Aden

Dos mariners d'una nau amb bandera de Barbados són les primeres víctimes mortals civils de la campanya houthi al mar Roig

ARA
3 min
Una persona escolta el comunicat del portaveu dels houthis reivindicant l'atac a un vaixell amb dos morts a prop del Golf d'Aden.

BarcelonaEls atacs dels rebels houthis als vaixells comercials del mar Roig han deixat les seves tres primeres víctimes mortals. Almenys tres tripulants del vaixell comercial True Confidence, amb bandera de Barbados i de propietat grega, han mort aquest dimecres quan un míssil ha colpejat la seva embarcació a prop del golf d'Aden, segons han confirmat l'ambaixada britànica al Iemen i també fonts nord-americanes. Quatre tripulants més han patit cremades de gravetat. Almenys dos dels morts són de nacionalitat filipina, així com dos dels ferits greus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat fet públic a la xarxa X, un portaveu dels houthis –que des del 2015 lluiten contra el govern del Iemen amb el suport de l'Iran– ha reivindicat l'atac i ha alertat que no pararan "fins que el setge sobre el poble palestí cessi a la franja de Gaza". El comunicat s'atribuïa "una operació contra el vaixell americà True Confidence al golf d'Aden amb un nombre apropiat de míssils navals", després que la nau "rebutgés els missatges d'alerta" que li havien enviat per aturar-se.

Tanmateix, el vaixell atacat True Confidence és propietat de l'empresa registrada a Libèria True Confidence Shipping, que és operada per Third January Maritime, amb seu a Grècia. Les dues empreses han emès una declaració conjunta en la qual van dir que la nau no tenia cap connexió amb els Estats Units.

Les morts, que han estat confirmades per un oficial estatunidenc, són les primeres de personal civil que es reporten des que els houthis van començar a atacar amb míssils vaixells dels Estats Units, el Regne Unit o els vinculats a Israel, com a mesura de pressió per reclamar que s'aturi l'ofensiva militar israeliana a Gaza. Dos soldats nord-americans havien mort al gener, però en una operació llançada pels Navy Seals dels Estats Units en territori iemenita per quedar-se amb armes que l'Iran hauria enviat als houthis. De fet, la resposta dels Estats Units i altres potències aliades als atacs dels houthis ha desembocat en enfrontaments armats amb aquesta milícia que han deixat ja alguns morts en el bàndol houthi.

Els operadors grecs del True Confidence han explicat que el vaixell ha estat colpejat unes 50 milles nàutiques al sud-oest del port iemenita d'Aden. En un primer moment deia que estava a la deriva i en flames, i que no hi havia informació disponible sobre l'estat de 20 tripulants i tres guàrdies armats a bord, entre els quals hi havia 15 filipins, quatre vietnamites, dos de Sri Lanka, un indi i un nepalès, segons Reuters.

Fonts anònimes de Defensa dels Estats Units han dit a aquesta mateixa agència de notícies que s'havia vist un bot salvavides a l'aigua prop del vaixell. L'agència d'Operacions de Comerç Marítim del Regne Unit (UKMTO) ha rebut un informe d'un incident 54 milles nàutiques al sud-oest d'Aden, que és a prop de l'entrada del mar Roig, i deia que el vaixell havia estat abandonat per la tripulació i "les forces de la coalició estan donant suport al vaixell i a la tripulació".

Fa quatre dies, el Rubymar del Regne Unit es va convertir en el primer vaixell enfonsat per un atac houthi, després que tota la tribulació evacués la nau i aquesta quedés flotant durant dues setmanes amb greus danys. Els Estats Units i la Gran Bretanya han llançat atacs de represàlia contra els houthis amb la finalitat de protegir el transport marítim, que ha quedat interromput per la situació en aquesta via marítima. Tot plegat obliga les empreses a reorientar-se cap a viatges més llargs i costosos pel sud d'Àfrica.

stats