Guerra entre Israel i Palestina

Primer xoc armat amb morts al mar Roig entre els EUA i els houthis del Iemen

La coalició internacional liderada per Washington enfonsa tres embarcacions dels rebels

ARA
3 min
Milicians dels rebels houthis miren des de la costa del Iemen un vaixell segrestat al novembre.

BarcelonaEl comandament central naval dels Estats Units ha informat que ha enfonsat tres embarcacions de la milícia iemenita dels houthis en resposta a un atac contra un vaixell al mar Roig. És la primera vegada que es produeix una confrontació directa entre els Estats Units i els houthis, en la qual els rebels han patit baixes. Això podria fer que el conflicte es disparés en aquesta zona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els houthis són rebels que controlen una bona part del Iemen, tenen el suport de l'Iran i en les últimes setmanes han atacat vaixells al mar Roig, que és una ruta marítima clau per al comerç mundial. Ho fan, diuen, com un acte de solidaritat amb Palestina amb l’objectiu d’impedir l'arribada de subministraments a Israel. Per la seva banda, els Estats Units han creat una coalició internacional aquest mes amb la finalitat de garantir la seguretat al mar Roig per als vaixells que hi naveguen.

El vaixell atacat aquest diumenge es diu Maersk Hanzghou i té bandera de Singapur. En menys de 24 hores, ha alertat que havia estat blanc de dos atacs. El primer va tenir lloc dissabte a la nit: el comandament central naval dels Estats Units va abatre dos míssils que tenien com a objectiu el vaixell i que havien estat disparats des del territori controlat pels houthis. Però el que ha desencadenat l’enfrontament directe amb els rebels ha estat un segon incident aquest diumenge.

El vaixell ha emès una segona trucada de socors a les 6.30 hores i ha informat que estava sent atacat per quatre petites embarcacions dels houthis. Els rebels s’han acostat a menys de vint metres del vaixell i han disparat amb armes de petit calibre amb l'objectiu d'assaltar-lo. El personal de seguretat del vaixell –les embarcacions que naveguen pel mar Roig i l’estret de Bab al-Mandeb disposen de personal armat a bord– ha intentat contrarestar l’atac, però no se n'ha sortit. Aleshores ha demanat la intervenció de la coalició internacional .

La resposta nord-americana

La resposta dels Estats Units ha estat immediata: han enviat helicòpters nord-americans a la zona, que han advertit els houthis “de manera verbal”. Els rebels hi han respost disparant també contra els helicòpters, segons la versió facilitada pel comandament central naval dels EUA. Aleshores els helicòpters han disparat “en defensa pròpia i han enfonsat tres de les quatre petites embarcacions i n'han matat els tripulants. La quarta embarcació ha fugit de la zona. No s’han produït danys personals ni materials”, ha informat el comandament a través d’un comunicat.

L'incident ha tingut lloc a unes 60 milles al nord-oest de Hodeida, un dels principals ports del Iemen controlats pels houthis. Després d’haver suspès el trànsit en aquesta zona, la naviliera danesa Maersk havia reprès el pas pel mar Roig fa pocs dies arran de la creació de la nova coalició internacional liderada pels Estats Units per garantir la seguretat marítima en aquestes aigües.

Arran dels atacs, les principals navilieres mundials havien decidit evitar creuar el canal de Suez, que concentra el 12% del comerç mundial, per utilitzar una ruta alternativa vorejant el continent africà. Però això pot causar un retard d'uns deu dies en l'arribada de les mercaderies, així com un encariment de les importacions.

El nou ministre d’Exteriors britànic, David Cameron, ha informat a la xarxa social X que ha parlat aquest diumenge amb el seu homòleg iranià, Hosein Amir Abdolahian, sobre “els atacs dels houthis al mar Roig, que amenacen vides innocents i l’economia mundial”. “He deixat clar que l’Iran comparteix la responsabilitat d’impedir aquests atacs pel seu suport als houthis”, ha afegit.L’Iran, però, s’ha desvinculat de les accions que els rebels duen a terme en aquesta estratègica via comercial.

stats