Israel dispara contra una multitud que intentava recollir aliments a Gaza

La matança ha deixat almenys 112 morts i 760 ferits el mateix dia que s'han superat els 30.000 morts en cinc mesos de guerra a la Franja

ARA
4 min

BarcelonaAlmenys 112 persones han mort i 760 més han resultat ferides després d'un atac deliberat israelià sobre un punt de recollida d'ajuda humanitària al nord de la franja de Gaza, tal i com ha denunciat Hamás. Segons ha informat el ministeri de Sanitat de la Franja, tal com es veu en el vídeo de l'exèrcit israelià, en el lloc hi havia centenars de persones que tractaven d'aconseguir aliments.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els militars israelians han reconegut haver atacat un grup de persones enmig d'una multitud que, diuen, suposava una "amenaça" a l'hora de distribuir els aliments. Segons la versió de les IDF, la gran quantitat de morts i ferits l’hauria causat una allau de persones que intentaven posar-se a cobert del foc. Avi Hyman, portaveu de l’executiu de Netanyahu, va assegurar que “els camions estaven superats i els conductors, que eren civils de Gaza, han xocat amb la multitud i han provocat la mort de desenes de persones”.

El bloqueig d'Israel a l'entrada d'ajuda humanitària en gairebé cinc mesos de guerra està produint una crisi de fam generalitzada. Probablement, el nombre de morts creixerà, tenint en compte que els hospitals de Gaza han quedat pràcticament inutilitzats pels atacs israelians en aquests mesos de guerra.

Palestins transporten víctimes després de ser atacats per foc israelià contra persones que esperaven ajuda, a la ciutat de Gaza, en aquesta imatge fixa presa d'un vídeo el 29 de febrer de 2024.

"L'atac ha estat premeditat i intencionat, en el context del genocidi i la neteja ètnica que viu el poble de la franja de Gaza. L'exèrcit d'ocupació sabia que aquestes víctimes havien arribat a aquesta zona per obtenir aliments i ajuda, però les ha matat a sang freda", ha denunciat el govern de Gaza. Per la seva banda, en un comunicat, Hamàs ha avisat que aquest incident pot fer descarrilar les converses que en les últimes hores apuntaven a una treva i l'alliberament d'ostatges.

La matança ha provocat la reacció immediata de la Casa Blanca, que aquest dijous a la tarda ha distribuït un comunicat amb el resum de la conversa que han mantingut el president dels Estats Units, Joe Biden, i l'emir de Qatar, xeic Tamim bin Hamad Al Thani. A més de lamentar la nova massacre, tots dos "han subratllat la urgència de tancar les negociacions [de pau] al més aviat possible i ampliar el flux d'ajuda humanitària a Gaza". Com de costum, Washington ha posat de manifest també la necessitat d'alliberar immediatament els ostatges encara retinguts per Hamàs, que d'acord amb els dos mandataris donaria lloc a un "alto el foc immediat i sostingut a Gaza durant un període d'almenys sis setmanes".

Fins i tot en aquest cas, la catàstrofe humanitària ja és del tot inevitable, atesa la malnutrició i la manca d'aigua que pateixen centenars de milers de persones, especialment al nord, moltes de les quals, nens. El portaveu de Nacions Unides James Elder ha afirmat aquesta tarda, en declaracions a la BBC, que "calculem que nou de cada 10 nens menors de cinc anys han patit alguna malaltia durant les dues últimes setmanes".

Gaza afronta una situació humanitària desesperada després de gairebé cinc mesos de guerra en què l'exèrcit israelià ha llançat 30.000 bombes en un territori de 42 km de llarg per 10 d'ample on viuen 2,4 milions de persones. Segons l'ONU la majoria de la població de Gaza pateix risc de fam, sobretot la que queda al nord, on no hi ha cap mena d'ajuda humanitària. Segons l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) en tot el mes de febrer només 2.300 camions amb ajuda humanitària han entrat a la franja aquest mes, menys de la meitat que el gener.

Crisi de fam

Testimonis recollits per Al-Jazeera i AFP expliquen que la gent, afamada, va assaltar els camions per aconseguir menjar i que aquests es van apropar molt a un grup de tancs, que aleshores haurien disparat contra els civils. Segons la versió de les IDF, la gran quantitat de morts i ferits l'hauria causat una allau de persones que intentaven posar-se a cobert del foc. Avi Hyman, portaveu de l'executiu de Netanyahu, ha assegurat que "els camions estaven superats i els conductors, que eren civils de Gaza, han xocat amb la multitud i han provocat la mort de desenes de persones".

Aquests fets han tingut lloc el mateix dia que el nombre de morts per l'ofensiva militar d'Israel a la franja de Gaza ha superat les 30.000 persones, segons el recompte del ministeri de Salut de Gaza, de primera hora del matí. En total són 30.035 palestins els que han perdut la vida i 70.457 ferits a Gaza des del 7 d'octubre del 2023, quan l'atac perpetrat per Hamàs en territori israelià pròxim a la Franja va deixar 1.200 morts i 250 segrestats i va desembocar en l'actual i devastadora ofensiva militar d'Israel sobre la Franja.

El cap de drets humans de l'ONU, Volker Turk, ha dit aquest dijous que totes les parts del conflicte han comès crims de guerra, ha demanat que s'investiguin i que els responsables se'n responsabilitzin. "Totes les parts han comès violacions clares de les lleis humanitàries i dels drets humans internacionals, inclosos crims de guerra, i possiblement altres crims de dret internacional", ha dit Turk davant del Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra. "És hora, ja l'hem passada, de fet, de pau, investigació i responsabilitat", ha dit, segons informa l'agència Reuters.

Turk ha presentat un informe sobre la situació dels drets humans a Gaza i a la part de Cisjordània ocupada per Israel. En la seva anàlisi de la situació, el representant de l'ONU ha dit que la seva oficina havia registrat "molts incidents que poden suposar crims de guerra per part de les forces israelianes", que s'han involucrat en "objectius indiscriminats o desproporcionats" i han comès una violació del dret internacional. Alhora, ha apuntat que l'atac de Hamàs del 7 d'octubre i la presa d'ostatges també violen el dret internacional humanitari.

El mes passat, el Tribunal Penal Internacional de la Haia va ordenar a Israel que previngui actes de genocidi contra els palestins i faci més per ajudar els civils, tot i que no va imposar cap alto el foc com a mesura cautelar. El representant de l'ONU ha alertat que un assalt militar israelià sobre Rafah violaria aquest mandat del tribunal de la Haia.

Des de fa dies, Israel prepara un atac a gran escala contra la població de Rafah, al sud de Gaza, on s'amunteguen 1,5 milions de persones que han fugit de les seves llars més al nord, precisament per escapar de l'ofensiva d'Israel. Turk ha advertit que aquesta operació sobre Rafah "portaria el malson que s'infligeix a la gent a Gaza a una nova dimensió distòpica". "Per la meva banda, no veig com una operació d'aquest tipus podria ser coherent amb les mesures provisionals vinculants emeses pel Tribunal Internacional de Justícia", ha afegit.

stats